Business & Finance Πέμπτη 16/06/2022, 14:23
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Carmageddon: Ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός που βάζει «δακτύλιο»

Carmageddon: Ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός που βάζει «δακτύλιο»

Θρυλική αφενός για το τοπίο που κόβει την ανάσα, αφετέρου για την ανυπόφορη κυκλοφοριακή κίνηση, η Ακτή Αμάλφι στην Ιταλία προχωρά σε εφαρμογή «δακτυλίου» από φέτος το καλοκαίρι, προκαλώντας ανησυχίες στον – ζωτικό για την οικονομία της περιοχής – τουριστικό κλάδο.

Η αντίδραση των ντόπιων

Δεδομένου ότι η περιοχή «πλημμυρίζει» από τουρίστες επί τουλάχιστον πέντε μήνες το χρόνο, πολλοί είναι οι ντόπιοι που τάσσονται υπέρ της εφαρμογής των μέτρων. Ακόμη και ορισμένοι παράγοντες του τουριστικού κλάδοι, οι οποίοι ενδέχεται να δουν κάποια επιβάρυνση στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα, τονίζουν ότι η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Μερικοί μάλιστα προτείνουν ήδη στους πελάτες τους να κινούνται με σκάφη κατά μήκος της ακτής.

«Άρχισε ξανά φέτος. Δεν μπορείς να οδηγήσεις τα σαββατοκύριακα, ο κόσμος είναι εγκλωβισμένος στο σπίτι», δήλωσε στο CNN η Angela Infante, αντιδήμαρχος της Vietri sul Mare, της πρώτης πόλης που συναντά κανείς μπαίνοντας στην Ακτή Αμάλφι. Η ίδια σημειώνει ότι μερικές φορές υπήρχε κίνηση έως και 6 χιλιομέτρων. «Πρέπει να οδηγείς απίστευτα αργά, διότι υπάρχουν τόσο πολλά αυτοκίνητα και συχνά είναι εντελώς μπλοκαρισμένο», τόνισε η ίδια, ενώ σημείωσε ότι είναι επικίνδυνο εάν κάποιο ασθενοφόρο «κολλήσει» στην κίνηση.

Η ανησυχία για τους τουρίστες

Παρότι υπάρχει ομοφωνία ως προς την ανάγκη περιορισμού των αυτοκινήτων, προβάλλονται και προβληματισμοί για την ευκολία στη μετακίνηση των τουριστών. «Αποθαρρύνει τους τουρίστες. Καθιστά αδύνατο να μείνει κανείς για μονό αριθμό ημερών. Εάν φτάσεις Τετάρτη δεν μπορείς να φύγεις Πέμπτη», δήλωσε στο CNN, ο Antonio Ilardi, πρόεδρος μίας τοπικής ένωσης ξενοδόχων.

Προειδοποίησε επίσης ότι όχι μόνο οι τουρίστες δεν θα μπορούν να εξέλθουν από την Ακτή (εξ ου και προτείνει να υπάρχει εξαίρεση για την έξοδο) αλλά και ότι οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων δεν θα μπορούν να δίνουν αυτοκίνητα με τις πινακίδες που βολεύουν για τη διαμονή τους. Εξάλλου, λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού μετά τον κορωνοϊό, καταγράφονται ελλείψεις σε πολλούς προορισμούς στα αυτοκίνητα προς ενοικίαση, το λεγόμενο φαινόμενο «Carmageddon».

Οι κανόνες

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι οποίοι ισχύουν ολόκληρο τον Αύγουστο, τα σαββατοκύριακα από 15 Ιουνίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και την εβδομάδα του Πάσχα, θα επιτρέπεται η διέλευση σε αυτοκίνητα με πινακίδες που λήγουν σε μονό αριθμό τις μονές ημέρες και αντίστοιχα για τους ζυγούς αριθμούς.

Επίσης, απαγορεύεται πλήρως η διέλευση οχημάτων με ύψος άνω των 10,36 μέτρων, αλλά και τροχόσπιτων και οχημάτων με τρέιλερ από τις 6:30 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα, τα οχήματα μήκους τουλάχιστον 6 μέτρων και πλάτους 2,1 μέτρων μπορούν να χρησιμοποιούν τους δρόμους μόνο σε περιορισμένες ώρες και απαγορεύεται πλήρως η μετακίνησή τους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Από τους κανόνες αυτούς εξαιρούνται οι κάτοικοι των 13 πόλεων κατά μήκος της ακτής, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και τα αυτοκίνητα που μισθώνονται μαζί με τον οδηγό. Τα υπόλοιπα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, όμως, θα πρέπει να ακολουθούν τους καινούργιους κανόνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κανόνες επρόκειτο να επιβληθούν τον Απρίλιο του 2020. Ωστόσο, υπήρξαν ενστάσεις στην περιοχή, ενώ και ο κορωνοϊός καθυστέρησε την επιβολή τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Instagram VS πραγματικότητα: Μια influencer δείχνει την πραγματική Σαντορίνη

Έπεσε και το τελευταίο οχυρό του Covid

Αστικό κέντρο χωρίς αυτοκίνητα: Οι ευρωπαϊκές πόλεις του το εφαρμόζουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News