ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μητσοτάκης: Περιμένουμε μια καλή χρονιά για τον τουρισμό

Μητσοτάκης: Περιμένουμε μια καλή χρονιά για τον τουρισμό

«Περιμένουμε μία καλή χρονιά. Το 2022 θα είναι το πρώτο καλοκαίρι εδώ και τρία χρόνια που δεν θα έχουμε ουσιαστικά πανδημικούς περιορισμούς και σκοπός μας είναι να κεφαλαιοποιήσουμε την καλή εικόνα της χώρας», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, με αντικείμενο την πορεία και τις προοπτικές του τουρισμού για τη φετινή σεζόν.

«Όλες οι πρώτες ενδείξεις, όλοι οι πρώιμοι δείκτες είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικοί. Το πρώτο 20ήμερο του Απριλίου πήγε πάρα πολύ καλά και ως προς τον εισαγόμενο τουρισμό και ως προς τον εγχώριο τουρισμό. Και με πολύ σκληρή δουλειά, με τη συνεργασία του κλάδου του τουρισμού, θα συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στους εργαζόμενους του κλάδου επισημαίνοντας πως οι εργοδότες θα πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες της εργατικής νομοθεσίας. «Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού: ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει να συμμετέχουν στην αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου. Αυτό δεν σημαίνει μόνο καλύτερες απολαβές, σημαίνει και απαρέγκλιτη τήρηση των όρων της εργατικής νομοθεσίας. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στους ελέγχους που θα κάνουμε φέτος το καλοκαίρι και δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα φαινόμενο κατάχρησης της ισχύος του εργοδότη εις βάρος των εργαζόμενων στον ελληνικό τουρισμό», είπε.

O ίδιος συνέχισε λέγοντας «Αποδίδω, επίσης, πολύ μεγάλη σημασία στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού. Πιστεύω ότι σχετικά σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ανακοινώσεις ώστε να διευρυνθούν τα προγράμματα αυτά και να μπορούν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν οικονομική δυσκολία και αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις αυτής της παγκόσμιας εισαγόμενης οικονομικής κρίσης, να κάνουν τις διακοπές τους με τη στήριξη του ελληνικού κράτους, με διαφανείς και γρήγορους τρόπους, αξιοποιώντας την τεχνολογία. Και θα αναμένω πολύ σύντομα τις οριστικές ανακοινώσεις του Υπουργείου σε αυτήν την κατεύθυνση.»

Από την πλευρά του ο υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως η κυβέρνηση αντιμετώπισε όλες τις προκλήσεις των τελευταίων ετών κάτι που ενίσχυσε το brand της χώρας, έφερε μεγαλύτερες ροές επισκεπτών και ενίσχυσε την οικονομία.

Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε: «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε ισχυρό τουριστικό ρεύμα στους χειμερινούς προορισμούς, στο city break, και στις Πασχαλινές διακοπές και βέβαια έπεται και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Εργαζόμαστε σκληρά μέχρι το τέλος της σεζόν και τότε θα κάνουμε ταμείο, βοηθώντας και τον πρωτογενή τομέα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τον εμπορικό κόσμο και, φυσικά, τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό.»

Ξέπερασαν το 85% οι πληρότητες το Πάσχα 

Εξάλλου, με πληρότητες που ξεπέρασαν το 85% κατά τις αργίες του Πάσχα ξεκίνησαν την φετινή καλοκαιρινή σεζόν οι μεγάλοι καλοκαιρινοί προορισμοί ενώ ενθαρρυντικά είναι και τα πρώτα στοιχεία από τους λιγότερο γνωστούς ηπειρωτικούς προορισμός. 

Υψηλά κινούνται και οι κρατήσεις για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, ενώ ο υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για έξοδο-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα αυτή την περίοδο του έτους.  Ωστόσο σημαντική ήταν και η παρουσία ξένων ταξιδιωτών ειδικά στους περισσότερους γνωστούς στο εξωτερικό προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κρήτη αλλά και η Κέρκυρα. 

Παράλληλα προορισμοί λιγότερο δημοφιλείς όπως η Θάσος ή η Χαλκίδα εξάντλησαν και αυτοί τα διαθέσιμα κατά το τριήμερο του Πάσχα δωμάτια στηριζόμενοι στην μεγάλο μεγάλη έξοδο των Ελλήνων μετά από τα δύο χρόνια της πανδημίας. 

Οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις αναφέρουν πληρότητες στα δρομολόγια του Πάσχα που προσέγγισαν το 100% όπως και οι αεροπορικές εταιρείες. Οι αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αλλά και των καυσίμων εν γένει δεν φάνηκαν οι κάμερες να αναχαιτίσουν την μαζική έξοδο των ελλήνων. 

Ιδιαίτερα αισιόδοξο όμως είναι και τα σημάδια για τις καλοκαιρινές κρατήσεις ενώ υπάρχουν αναφορές πως ξανά αεροπορικές επιχειρήσεις αναζητούν slot και πλέον δυσκολεύονται να του εξασφαλίσουν. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Β. Κικίλιας: O τουρισμός είναι οικονομία άμεσης απόδοσης και στηρίζει το λαϊκό εισόδημα

Τουρισμός: Βελτιώνονται οι πληρότητες  – Αυξάνονται οι αεροπορικές θέσεις

Κικίλιας: Θετικά τα πρώτα στοιχεία για την καλοκαιρινή σεζόν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News