Business & Finance Τετάρτη 28/04/2021, 20:08
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Airbnb: Η μεγάλη επιστροφή; Παίρνουν θέση ιδιοκτήτες και τουρίστες

Ακολουθούν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στο κυνήγι των εσόδων 

Airbnb: Η μεγάλη επιστροφή; Παίρνουν θέση ιδιοκτήτες και τουρίστες

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά της Covid-19 δρομολογεί το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οι προβλέψεις της Airbnb, τα μέτρα της ΑΑΔΕ και οι τάσεις μέσα από τις επιλογές δυνητικών επισκεπτών και ιδιοκτητών ακινήτων.

Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης

Το εφετινό ελληνικό Πάσχα λειτουργεί πιθανώς ως προάγγελος μιας πιο δυναμικής σεζόν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δεδομένης της ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης για εξοχικές κατοικίες Airbnb στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής. Όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, τις τελευταίες ημέρες κορυφώθηκε το αντίστοιχο ενδιαφέρον, με τη ζήτηση να περιορίζει σημαντικά τις διαθέσιμες επιλογές για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα βγει ξανά ο ήλιος μετά την καταιγίδα, καθώς οι βραχυχρόνιες μισθώσεις βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση λόγω της πανδημίας, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση τζίρου που ξεπερνά το 50%: από σχεδόν 1 δισ. ευρώ το 2019 σε σχεδόν 500 εκατ. ευρώ το 2020 (MINT). Στην Αθήνα υπήρξε πτώση 30% στις ενεργές καταχωρήσεις, έως 60% στη μέση ημερήσια χρέωση και περίπου 80% στο εισόδημα των ιδιοκτητών.

Η εικόνα της αγοράς

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στο Παγκράτι και στην Πλατεία Αττικής με μειώσεις 50% και 46%, αντίστοιχα. Διαφορετική εικόνα εμφάνισαν οι μισθώσεις σε περιοχές όπως το Θησείο και ο Νέος Κόσμος, με τις μειώσεις να περιορίζονται σε 28,5% και 25%, αντίστοιχα (Cerved Property Services). Όλα αυτά, σε μία αγορά η οποία μέσω των φόρων απέδωσε περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2019 στα κρατικά ταμεία, με τα ευρύτερα οφέλη για την ελληνική οικονομία να υπολογίζονται σε 1,15 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο, δηλαδή πριν την πανδημία.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν συνδυάστηκε με ιδιαίτερη πτώση στις τιμές των ακινήτων, καθώς αφενός τα μη επιπλωμένα ακίνητα που απευθύνονται σε οικογένειες αποτελούν στην πράξη διαφορετική αγορά, αφετέρου ένας υψηλός αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων προς βραχυχρόνια μίσθωση επέλεξε τη στάση αναμονής για το καλοκαίρι (Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates).

Οι προσδοκίες την επόμενη ημέρα

Πλέον, όσο προχωρούν τα εμβόλια και ανοίγει σταδιακά ο τουρισμός, αυξάνονται και οι προσδοκίες για τη μεγάλη επιστροφή των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Είναι ενδεικτική η πρόσφατη τοποθέτηση του CEO της Airbnb, Brian Chesky, στο CNBC: «Νομίζω ότι πιθανότατα έχουμε ένα ευχάριστο πρόβλημα όπου θα έχουμε περισσότερους πελάτες να έρχονται στο Airbnb από ό,τι οικοδεσπότες, γιατί πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μία ανάκαμψη στα ταξίδια που δεν θα μοιάζει με οτιδήποτε έχουμε δει έως τώρα», είπε στο CNBC. Αυτήν τη στιγμή, η Airbnb μετρά 4 εκατ. οικοδεσπότες. Στο τέλος του 2020 είχε 5,6 εκατ. ενεργές αγγελίες για καταλύματα σε περισσότερες από 220 χώρες και περιοχές. 

Δεν είναι τυχαίες, στο πλαίσιο αυτό, οι τελευταίες ενέργειες της ΑΑΔΕ, η επιχειρεί να στήσει παγίδες για φοροφυγάδες, στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Εξ ου και η συμφωνία την οποία υπέγραψε με την Airbnb την περασμένη Δευτέρα.

Σημειωτέον, στις 15 Ιουνίου, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί και το επίσημο άνοιγμα της σεζόν στην Ελλάδα. Δύο μέρες αργότερα θα επιτραπούν τα ταξίδια από τη Βρετανία. Ως λόγοι αισιοδοξίας αναφέρονται η επιτάχυνση των ρυθμών των εμβολιαστικών προγραμμάτων διεθνώς και η έλευση του καλοκαιριού και τον υψηλών θερμοκρασιών που το συνοδεύουν.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News