Business & Finance Κυριακή 6/08/2023, 11:49
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Κλείνει η ψαλίδα με το 2019 στις οδικές αφίξεις – Υψηλή η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Τουρισμός: Κλείνει η ψαλίδα με το 2019 στις οδικές αφίξεις – Υψηλή η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Αργή είναι η ανάκαμψη του οδικού τουρισμού στην Ελλάδα, η οποία έχει βάλει πλώρη για νέο ρεκόρ το 2023 ιδίως χάρη στην κάθετη επαναφορά των αεροπορικών αφίξεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της πρόσφατης μελέτης από την Εθνική Τράπεζα, «Τάσεις του Επιχειρείν: Τουρισμός», στο δωδεκάμηνο από τον Μάιο του 2022 έως και τον Απρίλιο του 2023, ο αριθμός των οδικών αφίξεων είναι σχεδόν 30% χαμηλότερος έναντι του 2019. Κι όμως παρουσιάζονται ενδείξεις σταδιακής ανάκαμψης, αφού ο πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν συνολικά 3,6 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις.

Στο διάστημα αυτό, η ψαλίδα έναντι του 2019 φαίνεται σταδιακά να κλείνει, καθώς η διαφορά υπολογίζεται σε 12,1%, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ. Εξάλλου έναντι της ίδιας περιόδου του 2022, οπότε ανήλθαν σε 2,4 εκατ., οι οδικές αφίξεις παρουσίασαν αύξηση σχεδόν 50%.

Μάλιστα, το α’ εξάμηνο του έτους καταγράφηκε αύξηση από όλες τις γειτονικές χώρες σε σχέση με πέρυσι. Μεγαλύτερη αύξηση -σε απόλυτα νούμερα- σημείωσαν οι οδικές αφίξεις από τη Βουλγαρία, αγγίζοντας το +72,5% στις 1,3 εκατ. Στη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά τον αριθμό, αλλά καταγράφοντας τεράστια αύξηση 158%, έρχεται η Τουρκία, με 402 χιλιάδες οδικές αφίξεις το πρώτο εξάμηνο. Η αύξηση από τη Βόρεια Μακεδονία ανήλθε σε 25,5%, με το συνολικό νούμερο να διαμορφώνεται στο 1,1 εκατ. Τέλος, η αύξηση από την Αλβανία ανήλθε στο 27%, με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 734 χιλιάδες.

Η Ελλάδα διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της στη Μεσόγειο

Όσο ανακάμπτει αργά ο οδικός τουρισμός, η κάθετη ανάκαμψη των αεροπορικών αφίξεων έναντι του 2019 έχει δώσει τεράστια ώθηση στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας, η οποία κατάφερε να διατηρήσει άθικτο στα προ πανδημικά επίπεδα το μερίδιό της στη Μεσόγειο μεταξύ Μαΐου 2022 και Απριλίου 2023.

Τουρισμός: Κλείνει η ψαλίδα με το 2019 στις οδικές αφίξεις – Υψηλή η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας-1
Γράφημα: ΕΤΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΤΕ, η Ελλάδα διατηρεί το 13% της Μεσογειακής αγοράς, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό επί των διανυκτερεύσεων ξένων σε ελληνικά ξενοδοχεία. Παράλληλα, η χώρα μας -μαζί με την Κύπρο και τη Μάλτα- διατηρεί το πλεονέκτημα σε όρους διάρκειας παραμονής έναντι των λοιπών μεσογειακών προορισμών, εν μέρει λόγω υψηλής εξάρτησης από αεροπορικές αφίξεις.

Τουρισμός: Κλείνει η ψαλίδα με το 2019 στις οδικές αφίξεις – Υψηλή η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας-2
Γράφημα: ΕΤΕ

Πάντως, από τις ανταγωνιστικές χώρες της Μεσογείου, η ΕΤΕ ξεχωρίζει για το τελευταίο δωδεκάμηνο τις περιπτώσεις της Τουρκίας και την Αλβανίας. Ειδικότερα, η Τουρκία κυρίως μέσω ανταγωνιστικής τιμολογιακής πολιτικής έχει καταφέρει να αυξήσει το μερίδιο της στη μεσογειακή αγορά κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (22%, από 19% το 2019). Επίσης, η Αλβανία, αν και πολύ μικρός ακόμα «παίκτης» σε ποσοτικούς όρους, ξεχωρίζει με ψηλούς ρυθμούς ανόδου (+24% σε σχέση με το 2019).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ξενοδοχεία: Ξεχωρίζει η Μύκονος στους premium προορισμούς – Πρωτιά στο εξάμηνο

Στα επίπεδα του 2019 η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας

Ξενοδοχεία: Πρωτιά για την Ελλάδα στο εξάμηνο έναντι ανταγωνιστών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News