Business & Finance Τρίτη 1/08/2023, 12:00
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξενοδοχεία: Πρωτιά για την Ελλάδα στο εξάμηνο έναντι ανταγωνιστών

Ξενοδοχεία: Πρωτιά για την Ελλάδα στο εξάμηνο έναντι ανταγωνιστών

Την πρώτη θέση διατηρούν σταθερά τα ελληνικά ξενοδοχεία έναντι των επιχειρήσεων σε ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς, με τον δείκτη ικανοποίησης των επισκεπτών τον Ιούνιο να διαμορφώνεται ξανά σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την Τουρκία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, ενώ με μικρή διαφορά προηγείται και της Κύπρου.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), σύμφωνα με τα οποία τα ελληνικά ξενοδοχεία καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις από την αρχή του έτους. Έτσι, συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο δείκτης ικανοποίησης των τουριστών από τα ελληνικά ξενοδοχεία φτάνει στο 87%, έναντι 86% της Κύπρου, 84% της Ισπανίας και της Ιταλίας, 83% της Τουρκίας και του πολύ χαμηλότερου 76% της Γαλλίας. Σημειώνεται ότι πέρυσι, η Ελλάδα είχε επίσης εξαιρετική επίδοση, ισοβαθμώντας με την Κύπρο.

GRI ξενοδοχείων Ελλάδας και ανταγωνιστών

Ξενοδοχεία: Πρωτιά για την Ελλάδα στο εξάμηνο έναντι ανταγωνιστών-1
Γράφημα: ΙΝΣΕΤΕ

Πού διακρίνεται και πού «χάνει» η Ελλάδα

Τα ελληνικά ξενοδοχεία διατηρούν υψηλά τον πήχυ σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες. Ενδεικτικά, στο κριτήριο της εξυπηρέτησης στην πρώτη θέση βρίσκονται η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία με 91% αντίστοιχα. Ακολουθούν η Ισπανία με 90% και η Ιταλία με 87% ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 79%.

Στο κριτήριο της καθαριότητας στην πρώτη θέση βρίσκονται η Ιταλία και η Κύπρος με 92% αντίστοιχα και ακολουθεί η Ελλάδα με 91%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Τουρκία 90% και ακολουθεί η Ισπανία με 89% ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Γαλλία με 79%.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση ποιότητας-τιμής στην πρώτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με 91%, ενώ ακολουθούν η Κύπρος με 89% και η Ελλάδα με 87%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 83% και ακολουθεί η Ιταλία με 82%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Γαλλία με 73%.

Στην κατηγορία δωματίου, όπου η Ελλάδα σημειώνει το χαμηλότερό της σκορ, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 89%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Τουρκία με 86% και ακολουθούν η Κύπρος, η Ισπανία και Ελλάδα με 85% αντίστοιχα ενώ στην τελευταία θέση η Γαλλία με 75%.

Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΙΝΣΕΤΕ, πολύ υψηλά κρατούν τον πήχη του δείκτη ικανοποίησης τα πεντάστερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, με τη συνολική βαθμολογία από την αρχή του έτους να διαμορφώνεται στο 90%. Στο 88% ανέρχεται το σκορ των τεσσάρων αστέρων, στο 87% των ξενοδοχείων τριών αστέρων και στο 86% τα δύο ή ενός αστέρων.

GRI ξενοδοχείων Ελλάδας ανά κατηγορία αστεριών

Ξενοδοχεία: Πρωτιά για την Ελλάδα στο εξάμηνο έναντι ανταγωνιστών-2
Γράφημα: ΙΝΣΕΤΕ

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στα επίπεδα του 2019 η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας

Αυξήθηκαν 32,9% οι τουρίστες αλλά ξοδεύουν 2,4% λιγότερα ο καθένας

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στο Airbnb

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News