Business & Finance Τετάρτη 2/08/2023, 07:30
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξενοδοχεία: Ξεχωρίζει η Μύκονος στους premium προορισμούς – Πρωτιά στο εξάμηνο

Ξενοδοχεία: Ξεχωρίζει η Μύκονος στους premium προορισμούς – Πρωτιά στο εξάμηνο

Την κορυφαία θέση καταλαμβάνουν τα ξενοδοχεία της Μυκόνου σε σχέση με αυτά που βρίσκονται σε ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, ενώ με μικρή διαφορά ακολουθούν οι επιχειρήσεις στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η απόκλιση των ξενοδοχείων της Μυκόνου διευρύνθηκε τον Ιούνιο έναντι άλλων premium προορισμών. Ειδικότερα, στον δείκτη ικανοποίησης των επισκεπτών, η βαθμολογία των ξενοδοχείων στη Μύκονο αυξήθηκε κατά μία μονάδα στο 93% τον Ιούνιο και στη Σαντορίνη παρέμεινε σταθερή στο 90%, όπως και τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Απεναντίας, στο 86% – ίδιο επίπεδο με τον Μάιο- βρέθηκαν τα ξενοδοχεία της Ίμπιζας και της Σαρδηνίας, ενώ ήπια πτώση κατά 1% κατέγραψε η βαθμολογία στο Σαιν Τροπέ, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί επίσης στο 86%.

Τελικά, στον μέσο όρο του πρώτου εξαμήνου, η βαθμολογία των ξενοδοχείων στη Μύκονο ανήλθε στο εξαιρετικό επίπεδο του 91%. Στη Σαντορίνη, ο δείκτης ικανοποίησης έφτασε στο 89%, στη Σαρδηνία και στο Σαιν Τροπέ στο 86%, ενώ στο 85% ανήλθε η Ίμπιζα.

GRI ξενοδοχείων Μυκόνου-Σαντορίνης και ανταγωνιστικών «premium» προορισμών

Ξενοδοχεία: Ξεχωρίζει η Μύκονος στους premium προορισμούς – Πρωτιά στο εξάμηνο-1
Πηγή: ReviewPro – Επεξεργασία στοιχείων: INSETE Intelligence

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι εξαιρετικές ήταν οι επιδόσεις και των πέντε περιοχών ολόκληρο το 2022, οπότε η Ίμπιζα πέτυχε το χαμηλότερο σκορ με 83% και η Μύκονος το υψηλότερο με 91%.

«Τρωτό» σημείο το κριτήριο του φαγητού

Άριστες είναι σχεδόν όλες επιδόσεις των δύο ελληνικών προορισμών στις επιμέρους κατηγορίες. Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία στη σχετική έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ, η χαμηλότερη βαθμολογία που καταγράφηκε αυτό τον Ιούνιο στη Μύκονο ήταν στο κριτήριο σχέσης ποιότητας-τιμής, διατηρώντας όμως το εξαιρετικό σκορ του 95%. Βέβαια λείπει το σκορ στην κατηγορία φαγητού-ποτού, η οποία φαίνεται να είναι το «τρωτό» σημείο των premium προορισμών. Στη Σαντορίνη για παράδειγμα, η βαθμολογία στην εν λόγω κατηγορία ανέρχεται στο 66%, ενώ στα άλλα κριτήρια καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις, άνω του 87%.

Αναλυτικά, στην κατηγορία σχέσης ποιότητας-τιμής στην πρώτη θέση τον Ιούνιο βρίσκεται η Μύκονος με 95% και ακολουθούν η Σαντορίνη με 92% και η Σαρδηνία με 86%. Έπεται το Σαιντ Τροπέ με 85%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ίμπιζα με 84%.

Στην κατηγορία δωματίου, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μύκονος με 98% και ακολουθούν η Σαντορίνη και η Σαρδηνία με 89% αντίστοιχα. Έπεται το Σαιντ Τροπέ με 87%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ίμπιζα με 84%.

Στην κατηγορία της εξυπηρέτησης, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μύκονος με 97% και ακολουθούν η Σαντορίνη με 95% και το Σαιντ Τροπέ με 91%. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ίμπιζα με 90% και η Σαρδηνία με 89% αντίστοιχα.

Στην κατηγορία της καθαριότητας, στην πρώτη θέση βρίσκονται η Μύκονος με 99% και ακολουθούν η Σαρδηνία με 93% και το Σαιντ Τροπέ με 91%. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ίμπιζα με 88% και η Σαντορίνη με 87%.

Στην κατηγορία της τοποθεσίας, στην πρώτη θέση βρίσκονται για τον Ιούνιο η Μύκονος με 97% και ακολουθεί η Σαντορίνη με 95%. Έπονται το Σαιντ Τροπέ με 92% και η Σαρδηνία με 91% αντίστοιχα. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ίμπιζα με 89%.

Στην κατηγορία φαγητού-ποτού στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σαρδηνία με 82%. Ακολουθούν χαμηλότερα η Ίμπιζα με 80% και η Σαντορίνη με 66%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν διακοπές στην Ελλάδα – Αλλά όχι πια στη Μύκονο

Οι rich & famous ψηφίζουν Μεσόγειο: Πόσα superyachts πλέουν στις ελληνικές θάλασσες τώρα

Ξενοδοχεία: Πρωτιά για την Ελλάδα στο εξάμηνο έναντι ανταγωνιστών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News