Business & Finance Δευτέρα 24/10/2022, 08:54
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ποιες γονικές παροχές – δωρεές μπαίνουν στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ 

Ποιες γονικές παροχές – δωρεές μπαίνουν στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ 

Δωρεές και γονικές παροχές πρόκειται να μπουν στο «στόχαστρο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με στόχο να εντοπιστούν αυτές για τις οποίες θα έπρεπε κανονικά να πληρωθεί φόρος. Εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή παρέχει οδηγίες στους ελεγκτές για το ποιες υποθέσεις θα πρέπει να ελεγχθούν. Πρόκειται συγκεκριμένα για «τριγωνικές» συναλλαγές από το ένα παιδί στο άλλο με «ενδιάμεσους» τους γονείς, αλλά και για δωρεές χρημάτων χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά από τις τράπεζες. 

Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη ότι το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει από 1η Οκτωβρίου 2021 εφαρμόζεται μόνο για μια φορά. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε επόμενη γονική παροχή θα αφαιρείται το αφορολόγητο ποσό που είχε ληφθεί υπόψη στην προηγούμενη δωρεά. Αν για παράδειγμα γίνει μια δωρεά χρημάτων ύψους 300.000 ευρώ και στη συνέχεια και δωρεά ακινήτου αξίας 600.000 ευρώ, τότε τα 100.000 ευρώ θα φορολογηθούν κανονικά. 

Συγκεκριμένα: 

Διαδοχικές συναλλαγές

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αναζητήσουν υποθέσεις που το ένα παιδί έχει δωρίσει χρήματα στους γονείς και στη συνέχεια αυτοί με γονική παροχή έδωσαν τα χρήματα σε άλλα παιδί. Δηλαδή, υποθέσεις που οι γονείς λειτούργησαν ενδιάμεσοι για να μεταφερθούν χρήματα χωρίς να πληρωθεί φόρος, λόγω του αφορολόγητου των 800.000 ευρώ. 

Αν μεταξύ αυτών των μεταβιβάσεων δεν έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον έξι μήνες «προκύπτει ισχυρή ένδειξη ότι, κατ’ αρχήν, οι διαδοχικές δωρεές έχουν γίνει προς το σκοπό αυτό και, εφόσον ο σκοπός καταστρατήγησης τεκμηριώνεται και από τα υπόλοιπα στοιχεία και πραγματικά περιστατικά, επιβάλλεται σε βάρος του τελευταίου (πραγματικού) δωρεοδόχου φόρος δωρεών, ως η δωρεά να είχε πραγματοποιηθεί απευθείας από τον πραγματικό δωρητή προς τον τελικό δικαιούχο αυτής». Οπότε ο τελικός δωρεοδόχος θα κληθεί να πληρώσει φόρο 20% από το πρώτο ευρώ. 

Μεταφορές χρημάτων 

Για αρχικές δηλώσεις φόρου γονικής παροχής/δωρεάς που έχουν υποβληθεί μετά τη 1η Οκτωβρίου 2021 και έπειτα, για την απόδειξη της μεταφοράς του ποσού της χρηματικής γονικής παροχής/δωρεάς σε τραπεζικό λογαριασμό αναγράφονται στο σώμα της δήλωσης φόρου γονικής παροχής/δωρεάς οι αριθμοί IBAN των τραπεζικών λογαριασμών, μεταξύ των οποίων έγινε η μεταφορά των χρημάτων καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα και επισυνάπτεται το αποδεικτικό μεταφοράς από το πιστωτικό ίδρυμα. Σε περίπτωση μη επισύναψης του ανωτέρω δικαιολογητικού (ακόμη και αν αναγράφονται τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών στο σώμα της δήλωσης) ο φορολογούμενος καλείται από το Τμήμα Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους φορολογουμένους για την υποβολή αυτού εντός 5 εργάσιμων ημερών.

Αν περάσει η προθεσμία ο φόρος υπολογίζεται με αυτοτελή συντελεστή 10%, χωρίς το αφορολόγητο ποσό των 800.000 ευρώ. Εφόσον το σχετικό δικαιολογητικό προσκομισθεί μεταγενέστερα και διαπιστωθεί ότι το δικαιολογητικό με το οποίο αποδεικνύεται η μεταφορά του χρηματικού ποσού πράγματι έχει ημερομηνία προγενέστερη της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης, τότε ξεκινούν οι διαδικασίες για την ακύρωση ή τροποποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου. 

Στο ελεγκτικό στόχαστρο θα βρεθούν περιπτώσεις μεταφοράς χρηματικού ποσού προς κοινό λογαριασμό του τέκνου/δωρεοδόχου με τρίτο πρόσωπο. Εάν αποδειχθεί η χρήση του χρηματικού ποσού της γονικής παροχής/δωρεάς από το τέκνο/δωρεοδόχο από το τρίτο πρόσωπο τότε επιβάλλεται φόρος δωρεάς 20% για δωρεοδόχους της Β΄ κατηγορίας και  40% για τα πρόσωπα της Γ΄ κατηγορίας.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News