Business & Finance Τρίτη 20/09/2022, 10:16
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Πλαστές αποδείξεις: Έλεγχος με εφαρμογή στα κινητά και μπόνους έως 2.000 ευρώ

Πλαστές αποδείξεις: Έλεγχος με εφαρμογή στα κινητά και μπόνους έως 2.000 ευρώ

Τη δυνατότητα να κατεβάσουν την εφαρμογή στο κινητό τους, για τον έλεγχο των αποδείξεων, θα έχουν εντός της εβδομάδας οι πολίτες.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταθέσει ακόμη τη διάταξη που θα προβλέπει την επιβράβευση των πολιτών, με ποσά που θα φθάνουν έως τις 2.000 στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι η απόδειξη είναι πλαστή, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Η εφαρμογή όπως προαναφέρθηκε είναι για κινητά τηλέφωνα και όπως τονίζουν από την ΑΑΔΕ παρέχεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή. Ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, θα έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.

Η νομοθεσία ορίζει ότι στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ), καθώς και η έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων από 2 έως 12 μήνες, ενώ παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.

– Η εφαρμογή θα ενσωματώνει τη δυνατότητα σάρωσης του QR code, θα προβάλλει τα αποτελέσματα και σε περίπτωση που υπάρχει ένδειξη παράβασης, θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να υποβάλει τις σχετικές πληροφορίες στην ΑΑΔΕ.

– Η εν λόγω εφαρμογή θα διανεμηθεί από τα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play (Android) και App Store (IOS).

Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα είναι:

– Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.

– Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των ΦΗΜ.

– Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.

– Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.

– Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στη βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της ΑΑΔΕ.

– Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet) είτε ανωνύμως.

Διαβάστε επίσης: 

Appodixi: Η νέα εφαρμογή για τις πλαστές αποδείξεις – Έρχονται κίνητρα για όσους καταγγέλουν

Λουκέτα σε επιχειρήσεις εάν δεν συνδέονται με το MYDATA

Το Mydata αποκάλυψε 240.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News