BUSINESS & FINANCE

Φοροδιαφυγή: 95.000 μάτια στο κυνήγι των αποδείξεων

Φοροδιαφυγή: 95.000 μάτια στο κυνήγι των αποδείξεων

Περίπου 95.000 «ελεγκτές»-πολίτες έχει βγάλει ήδη στον δρόμο για την φοροδιαφυγή η ΑΑΔΕ. Πρόκειται για εκείνους που κατέβασαν τη νέα εφαρμογή appodixi, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν και  σκανάρουν τις αποδείξεις για να διαπιστώσουν αν είναι γνήσιες ή όχι. 

Μέσα σε 15 ημέρες λειτουργίας η ΑΑΔΕ έχει δεχθεί 24.193 καταγγελίες για «μαϊμού» αποδείξεις και «ύποπτες» συναλλαγές. Σε καθημερινή βάση, δηλαδή, υποβάλλονται περίπου 1.500-1.600 καταγγελίες. 

Τα «λαβράκια»: Δύο λουκέτα σε βενζινάδικα μέσα σε 15 ημέρες 

Tο βενζινάδικο στο Βύρωνα ήταν η πρώτη επιχείρηση που σφραγίστηκε μετά από ανώνυμη καταγγελία που έγινε από πολίτη στην ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογής Appodixi. Συγκεκριμένα, βενζινάδικο στο Βύρωνα εξέδιδε αποδείξεις που αφορούσαν άλλο είδος, ποσότητα και αξία καυσίμου από αυτό που διαβιβαζόταν μέσω του συστήματος εισροών εκροών και του ΦΗΜ στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ. Το πρατήριο «σφραγίστηκε». 

Δεύτερο στη σειρά αυτό της Αγίας Παρασκευής. Πελάτης διαπίστωσε ότι τα χρήματα που πλήρωσε και ανέγραφε η απόδειξη δεν ήταν τα ίδια με αυτά που καταγράφηκαν στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης. 

Τα πρόστιμα 

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2022 έχουν περιθώριο οι επιχειρήσεις επαγγελματίες να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες και να διαβιβάζουν τις αποδείξεις στο myDATA της ΑΑΔΕ καθώς από 1 Νοεμβρίου το σκηνικό αλλάζει και όποιες επιχειρήσεις «ξεχνούν» να διαβιβάζουν τις αποδείξεις θα βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα. 

Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.

Διαβάστε επίσης: 

Φοροδιαφυγή: Σε 8 μέρες η εφορία απέκτησε 90.000 επιπλέον «ελεγκτές»

Δύο λουκέτα σε βενζινάδικα μέσα σε λίγες ημέρες λειτουργίας της εφαρμογής Appodixi

Πλαστές αποδείξεις: Έλεγχος με εφαρμογή στα κινητά και μπόνους έως 2.000 ευρώ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News