ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

e- αποδείξεις: Τι θα γίνει με το όριο του 30%

e- αποδείξεις: Τι θα γίνει με το όριο του 30%

Λιγότερες από δέκα μέρες έμειναν για να καλύψουν οι φορολογούμενοι το όριο του 30% επί τού εισοδήματός τους για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2020, εάν θέλουν να αποφύγουν να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Παράλληλα, συνεχίζεται στο υπουργείο Οικονομικών η αποτίμηση των επιπτώσεων που έχει η υγειονομική κρίση στην κατανάλωση και στα εισοδήματα, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το αν θα μειωθεί το όριο ή αν θα αλλάξουν ορισμένες διατάξεις.
Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, η υποχρέωση να πραγματοποιήσουν μέχρι τις 31/12/2020 ηλεκτρονικές δαπάνες τουλάχιστον στο 30% του φετινού εισοδήματός τους, αφορά όλους τους φορολογούμενους, μισθωτούς και επαγγελματίες, με εξαίρεση:
-όσους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους
-όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω
-όσους βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση
-όσους είναι ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
-όσους υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία
-όσους κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους
-όσους είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
-όσους είναι σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι μηνών)
-όσους διαμένουν σε οίκο ευγηρίας ή σε ψυχιατρικό κατάστημα
-όσους είναι φυλακισμένοι

Οι δαπάνες που αναγνωρίζονται ότι έχουν γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο, είναι όσες έχουν πραγματοποιηθεί με 
-χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες
-e-banking
-πάγιες εντολές
-επιταγές
 
Το ποσοστό 30% υπολογίζεται επί του πραγματικού εισοδήματος που έχει προκύψει από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία. Οι συνολικές ηλεκτρονικές δαπάνες που γίνονται δεκτές από το TAXIS δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ.
Εφόσον ένας φορολογούμενος έχει πραγματοποιήσει δαπάνες για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, δάνεια και ενοίκια, που υπερβαίνουν, αθροιστικά, το 60% του πραγματικού εισοδήματός του, τότε το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%.
Εάν δεν καλυφθεί το απαιτούμενο ποσοστό ηλεκτρονικών συναλλαγών, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο 22% επί του ποσού των δαπανών που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει. Δηλαδή, για παράδειγμα, για εισόδημα 20.000 ευρώ, απαιτούνται ηλεκτρονικές δαπάνες 6.000 ευρώ. Αν ο φορολογούμενος πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές 5.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει ποινή 22% επί της διαφοράς, δηλαδή 220 ευρώ επιπλέον φόρο.

Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, συνεχίζεται η αξιολόγηση όλων των δεδομένων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, καθώς υπήρξαν σκέψεις να μειωθεί το ποσοστό του 30% και να διαμορφωθεί, οριζόντια, κοντά στο 20% ή να γίνει κλιμακωτή μείωση. Ωστόσο, επειδή αφενός οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στις επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά (π.χ. σούπερ μάρκετ) έχουν αυξηθεί και αφετέρου τα εισοδήματα είναι χαμηλότερα, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι φορολογούμενοι δεν θα δυσκολευτούν να πιάσουν το όριο του 30%.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News