BUSINESS & FINANCE

Το παράδοξο του «κουρέματος» ενοικίου: Γιατί το -80% είναι καλύτερο από το -40% για τους ιδιοκτήτες

Το παράδοξο του «κουρέματος» ενοικίου: Γιατί το -80% είναι καλύτερο από το -40% για τους ιδιοκτήτες

Με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια συντάσσεται στο υπουργείο Οικονομικών το πλαίσιο που θα διέπει το κούρεμα των ενοικίων κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Οι ενοικιαστές θα πρέπει να καταταγούν σε διαφορετικές «ταχύτητες» όσον αφορά στο ποσοστό κουρέματος που θα δικαιούνται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Εκτός από τη σύνταξη της συγκεκριμένης απόφασης, μεγάλο ρόλο θα παίξει αυτή τη φορά και το πώς θα επικοινωνηθεί το νέο πλαίσιο στην αγορά. Μέχρι τώρα, υπήρχε το ερώτημα «δικαιούμαι κούρεμα ή όχι». Από εδώ και στο εξής, θα προστεθεί και το ερώτημα: «και αν δικαιούμαι κούρεμα» με ποιο ποσοστό θα υπολογιστεί αυτό;». Όπως επίσης, θα προστεθεί και το ερώτημα «ποιος είναι ο ιδιοκτήτης». Τα φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες θα έχουν αποζημίωση 60% επί του αρχικού ενοικίου. Για τα νομικά πρόσωπα ιδιοκτήτες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποζημιωθούν και αυτά –κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας- αλλά με μικρότερο ποσοστό από το 60% που θα ισχύσει για τα φυσικά πρόσωπα

Στην πρώτη ταχύτητα θα καταταχθούν οι επαγγελματίες που παραμένουν κλειστοί και μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά, το λιανεμπόριο, τα γυμναστήρια, η εστίαση, οι κινηματογράφοι, η νυχτερινή διασκέδαση κλπ θα δικαιούνται κούρεμα 80% επί του ενοικίου για δύο μήνες: Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα δικαιούνται κρατική αποζημίωση 60% επί του αρχικού ενοικίου. Μαζί με το 20% που θα καταβάλλουν οι ενοικιαστές αλλά και το γεγονός ότι η κρατική αποζημίωση θα είναι αφορολόγητη, το πραγματικό ποσοστό αποζημίωσης θα ξεπεράσει το 90%.

Στην δεύτερη ταχύτητα θα παραμείνουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις (δηλαδή αυτές που δεν είναι τελείως κλειστές μετά τις 16 Δεκεμβρίου) αλλά και οι εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής. Θα δικαιούνται κούρεμα 40% και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων κρατική αποζημίωση 50%. Ουσιαστικά, ο ιδιοκτήτης θα εισπράττει το ίδιο ποσό: στα 1000 ευρώ ενοίκιο, θα λαμβάνει 600 ευρώ από τον ενοικιαστή και 200 ευρώ από το κράτος. Θα φορολογείται όμως για τα 600 ευρώ. Άρα, όσο περίεργο και αν φαίνεται, για τον ιδιοκτήτη είναι προτιμότερο να του κουρέψουν το ενοίκιο κατά 80% παρά κατά 40%.

Τα νομικά πρόσωπα, μέχρι τώρα δεν λάμβαναν καμία αποζημίωση σε περίπτωση που τους κούρευαν το ενοίκιο οι ενοικιαστές. Αυτή τη φορά εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπουν στη λίστα των δικαιούχων αλλά με μικρότερο ποσοστό αποζημίωσης από το 60% που θα ισχύσει για τα φυσικά πρόσωπα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς η αγορά έχει ήδη αρχίσει να «προεξοφλεί» την εφαρμογή του μέτρου και το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο δυνατόν. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News