Business & Finance Κυριακή 20/12/2020, 11:06
BUSINESS & FINANCE

Θ. Σκυλακάκης: Δεν θα υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών για όλους

Θ. Σκυλακάκης: Δεν θα υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών για όλους

«Όσο υπάρχει κρίση θα υπάρχει και βοήθεια» διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας ωστόσο πως η όποια παρέμβαση δεν θα έχει γενικό χαρακτήρα, αλλά θα υπάρξει εξατομικευμένη διαχείριση. 

«Είναι σαφές ότι και κατά την έξοδο από την κρίση θα πρέπει να υπάρχει και ένα πακέτο στήριξης για αυτούς που κινδυνεύουν. Αυτό θα εξαρτηθεί και από το βάθος της κρίσης με τον κορωνοϊό. Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί θα πρέπει να δούμε: πόσες δημιουργήθηκαν από την κρίση, τι χαρακτήρα και τι διάρκεια έχουν και ποιες δυνατότητες έχουν οι επιχειρήσεις για να τις αποπληρώσουν. Πρέπει να γίνει μια εξατομικευμένη διαχείριση, ώστε να σωθούν οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν» είπε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 αποκλείοντας εμμέσως το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης οφειλών για όλους. «Οποιαδήποτε παρέμβαση δεν θα έχει γενικό χαρακτήρα, αυτό είναι σίγουρο» είπε, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης πρόσθεσε πως «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο μπορούμε καλύτερη την κατάσταση».

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ακόμη ότι «και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 το ποσό σε ποσοστό 50% θα είναι μη επιστρεπτέο από τους δικαιούχους στο Δημόσιο».

Ερωτηθείς για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων από τις τράπεζες σημείωσε ότι μετά από την δεκαετία της οικονομικής κρίσης «πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν τραπεζικό προφίλ και για αυτό δεν μπορούν να δανειστούν και να αντλήσουν ρευστότητα από τις τράπεζες», εξηγώντας ότι αυτός είναι ένας βασικός λόγος που έγινε η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αύξηση των καταθέσεων» η οποία στη χώρα μας φθάνει το 13%», αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στην ανασφάλεια των πολιτών για την «επόμενη ημέρα», αλλά και στην αδυναμία κατανάλωσης, λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Ανέφερε ακόμη ότι σε σημαντικό μερίδιο της αγοράς, περίπου στο 1/3 παρατηρείται αύξηση τζίρου, καθώς και ότι σημαντικός αριθμός πολιτών δεν έχει εμφανίσει μείωση εισοδημάτων παρά την πανδημία.

Για τις αποδείξεις και την πιθανότητα μείωσης από το 30% του συνολικού εισοδήματος της υποχρέωσης για δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών απάντησε ότι το ενδεχόμενο αυτό θα εξεταστεί σε βάθος χρόνου, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει χρόνος για να ληφθούν και ανακοινωθούν μέτρα, έως τον Ιούνιο του 2021 που θα γίνουν οι φορολογικές δηλώσεις.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News