Business & Finance Πέμπτη 30/12/2021, 07:14
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

O νέος «χάρτης» με τις προθεσμίες: Τι πρέπει να γίνει έως 31/12 – τι παρατείνεται

O νέος «χάρτης» με τις προθεσμίες: Τι πρέπει να γίνει έως 31/12 – τι παρατείνεται

Είναι τόσες πλέον οι ανακοινώσεις των παρατάσεων από το υπουργείο Οικονομικών που χρειάζεται προσεκτική καταγραφή των νέων προθεσμιών ώστε να μην γίνει λάθος. Η γενικευμένη εικόνα είναι ότι «πήγαν όλα πίσω» ειδικά μετά τις ανακοινώσεις για τέλη κυκλοφορίας και σειρά φορολογικών δηλώσεων.

Για παράδειγμα, η 31η Δεκεμβρίου δεν έχει «αδειάσει» εντελώς καθώς σειρά φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων θα πρέπει να εκπληρωθούν. Δύο ακόμη είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες: η 31η Ιανουαρίου και η 28η Φεβρουαρίου.

Η κατανομή των υποχρεώσεων και των προθεσμιών σε αυτές τις τρεις ημερομηνίες μετά τις ανακατατάξεις που επήλθαν αυτό το διάστημα λόγω των αλλεπάλληλων παρατάσεων έχει ως εξής:

31/12/2021

Πρέπει να πληρωθεί η 6η δόση του φόρου εισοδήματος (από τις συνολικά 8) και η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ (από τις συνολικά 6). Επίσης, πρέπει να υποβληθεί η ηλεκτρονική δήλωση μεταβίβασης ακινήτου από όσους θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να υπογράψουν συμβόλαια είτε γονικών παροχών, είτε αγοραπωλησίας ακινήτου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου χωρίς να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Επίσης, οι δηλώσεις γονικών παροχών σε χρήμα για την κάλυψη τεκμηρίων του 2021, πρέπει επίσης να γίνουν μέχρι 31/12.

26/01/2022

Με τα τωρινά δεδομένα, η 26η Ιανουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Σε αυτή εντάσσονται οι οφειλές που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία από τους πληγέντες της πανδημίας. Βέβαια, αν τα πράγματα με την πανδημία πάρουν δυσάρεστη τροπή, είναι πιθανό να ανακοινωθεί νέα επιμήκυνση του χρονικού περιθωρίου ή ακόμη και αλλαγή του καταλόγου των οφειλών που θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

31/01/2022

Είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες του 2021. Από την 1η Φεβρουαρίου και μετά θα επιβάλλονται οι νέες τιμές ζώνης. Επίσης στις 31 Ιανουαρίου εκπνέει και η προθεσμία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με απλή δήλωση του μηχανικού. Από την 1η Φεβρουαρίου και μετά θα πρέπει να εκδίδεται ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου. Στο τέλος Ιανουαρίου πρέπει να πληρωθεί επίσης η προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος.

16/02/2022

Είναι η τελευταία ημέρα για την υποβολή της δήλωσης πόθεν έσχες μετά τη διπλή παράταση που ανακοινώθηκε.

28/021/2022

Είναι πλέον η  καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας αλλά και των τελευταίων δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Γι’ αυτό το τέλος Φεβρουαρίου θέλει προσοχή λόγω της συσσώρευσης τριών υποχρεώσεων. Επίσης, η 28η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη θέση του οχήματος σε καθεστώς ακινησίας κάτι που γίνεται και πάλι ηλεκτρονικά.

Προσοχή στις προθεσμίες για μια σειρά φορολογικών δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 28/02 μετά την σχετική παράταση που έδωσε η ΑΑΔΕ:  

• Τροποποιητικές δηλώσεις με αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, εφόσον η βεβαίωση για τα εν λόγω ποσά εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του 2021.

• Δηλώσεις φορολογικού έτους 2020 σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου, για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.

• Δηλώσεις φορολογούμενων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2021 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή (σχετ. ΠΟΛ.1201/2017 άρθρο 5).

• Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αναδρομικά αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και με λοιπά εισοδήματα που ομοίως ανάγονται σε παλαιότερο έτος, εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2021.

• Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την καταληκτική προθεσμία, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ, μηνιαίου ή ετήσιου, ή εξαιτίας εκπρόθεσμης χορήγησης, για οποιοδήποτε λόγο, έντυπης βεβαίωσης από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, εφόσον οι βεβαιώσεις από τον φορέα εκδόθηκαν ή τροποποιήθηκαν εντός του 2021.

• Δηλώσεις που περιλαμβάνουν ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές προηγούμενων ετών και α) είτε φορολογούνται στο έτος που ανάγονται, εφόσον αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγήθηκε στον δικαιούχο εντός του 2021 ή προκύπτει με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο το έτος στο οποίο ανάγονται, β) είτε φορολογούνται  στο έτος καταβολής τους (φορολογικό έτος 2020), λόγω του ότι δεν χορηγήθηκε βεβαίωση αποδοχών και δεν μπορεί να αποδειχθεί με άλλο πρόσφορο μέσο το έτος ή τα έτη στα οποία αυτές ανάγονται.

Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται μέχρι την 31.12.2021 με τους τρόπους που προβλέπονται στην υπό στοιχεία Α. 1118/2021 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, ενώ από την 01.01.2022 και μέχρι την 28.2.2022 πρέπει να υποβληθούν αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής «ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥ» στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) και εκκαθαρίζονται από τις αρμόδιες ΔΟΥ.

Ειδικά οι τροποποιητικές δηλώσεις με αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που ανάγονται σε προηγούμενα έτη, πέραν του χρονικού διαστήματος από 01.01.2022 μέχρι και 28.02.2022, δύνανται να υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής «ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥ» και μέχρι την 31.12.2021, προκειμένου να εκκαθαριστούν από τις ΔΟΥ, σύμφωνα με τις συνυποβαλλόμενες βεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Διαβάστε επίσης: 

Τέλη κυκλοφορίας: Παράταση της προθεσμίας πληρωμής έως 28 Φεβρουαρίου

ΑΑΔΕ: Παράταση για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Σε ποιες περιπτώσεις δίνουν προτεραιότητα οι εφορίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News