ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Κατάθεση πινακίδων: Το δίμηνο – παγίδα

Κατάθεση πινακίδων: Το δίμηνο – παγίδα

Είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που ανακοινώνεται παράταση στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας αλλά και κατάθεσης πινακίδων για ένα ολόκληρο δίμηνο. Το υπουργείο Οικονομικών εξάντλησε από τώρα όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή του. Φόρος που θα εισπραχθεί μέσα στο πρώτο δίμηνο της επόμενης χρονιάς, λογίζεται ως έσοδο της προηγούμενης. Έτσι, μεταθέτοντας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου την προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, δεν ανοίγει άλλη «τρύπα» στα δημόσια έσοδα του 2020.

Το προϋπολογισθέν ποσό του ενός δις ευρώ (και κάτι) θα εγγραφεί κανονικά στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού ανεξάρτητα από το αν η είσπραξη θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου. Η πρωτόγνωρη παράταση όμως, έχει δημιουργήσει άλλο ερώτημα: «μπορώ να κινώ κανονικά το αυτοκίνητό μου για δύο ολόκληρους μήνες μέσα στο 2021 και στο τέλος Φεβρουαρίου να κάνω δήλωση ακινησίας γλιτώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας για το σύνολο της επόμενης χρονιάς;».

Όσοι οδηγοί έχουν ήδη σχηματίσει αυτή την εκτίμηση, καλό θα είναι να περιμένουν το τελικό κείμενο της υπουργικής απόφασης προκειμένου να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Διότι στελέχη του οικονομικού επιτελείου, διαβλέποντας τις πιθανές απώλειες εσόδων, έχουν εισηγηθεί το λογικό: όποιος καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας μέχρι το τέλος του χρόνου (ή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων δεν έχει ανοίξει ακόμη) θα απαλλάσσεται πλήρως από τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.

Όποιος καταθέσει τις πινακίδες το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να πληρώσει τα τέλη που αναλογούν στον μήνα Ιανουάριο προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία ακινησίας του οχήματος και όποιος σπεύσει την τελευταία στιγμή, θα πρέπει να καταβάλλει τα τέλη και για ολόκληρο το δίμηνο.

Προϋπόθεση βέβαια για να μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη αυτή η τακτική –δηλαδή του να κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του οχήματος την αναλογία των τελών κυκλοφορίας για το πρώτο δίμηνο εφόσον καταθέσει την τελευταία στιγμή τις πινακίδες- είναι να είναι έτοιμη η πλατφόρμα ηλεκτρονικής δήλωσης της ακινησίας οχημάτων μέχρι το τέλος του χρόνου όπως προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι προετοιμασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς καθώς πρέπει να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες. Ουσιαστικά, ο ιδιοκτήτης θα μπαίνει στην εφαρμογή με τους κωδικούς του Taxis, θα βλέπει προσυμπληρωμένα τα στοιχεία του οχήματος που ούτως ή άλλως υπάρχουν στο Taxis και θα δηλώνει την ακινησία του οχήματος παραλαμβάνοντας και μια σχετική βεβαίωση. Αυτομάτως, η πληροφορία θα αποστέλλεται και στις αστυνομικές αρχές. Οι πινακίδες θα πρέπει να αφαιρούνται από το όχημα και θα παραμένουν στην κατοχή του ιδιοκτήτη μέχρι αυτός να αποφασίσει να ξαναθέσει το όχημά του σε κίνηση πληρώνοντας όμως και την αναλογία των τελών κυκλοφορίας για το υπόλοιπο της χρονιάς. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News