BUSINESS & FINANCE

Τέλη κυκλοφορίας: Γενναία παράταση στην πληρωμή

Τέλη κυκλοφορίας: Γενναία παράταση στην πληρωμή

H παράταση του lockdown, η συσσώρευση πολλών φορολογικών υποχρεώσεων για το τέλος Δεκεμβρίου αλλά και η απόφαση να μετατραπεί σε ηλεκτρονική η διαδικασία κατάθεσης των πινακίδων φέρνουν «γενναία» παράταση στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα αναμένεται να καθυστερήσουν προκειμένου να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι οδηγοί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Τα δεδομένα όμως είναι πολύ συγκεκριμένα: Πρώτον για να αναπτυχθεί η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων ηλεκτρονικής ακινησίας θα χρειαστούν ακόμη περισσότερες από δύο εβδομάδες κάτι που μας φέρνει χρονικά στο τέλος του μήνα. Δεύτερον, η κατάθεση των πινακίδων δεν μπορεί να «αποσυνδεθεί» διαδικαστικά από την διαδικασία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας καθώς ουσιαστικά το ερώτημα που τίθεται στον οδηγό είναι «πληρώνω ή δεν πληρώνω» τα τέλη κυκλοφορίας. Και τρίτον, μια καινούργια διαδικασία, απαιτεί εξοικείωση από την πλευρά των χρηστών.

Δεδομένου ότι οι επισκέψεις που γίνονται στις εφορίες κάθε χρόνο για θέματα ακινησίας οχημάτων (ή άρσης ακινησίας) είναι περισσότερες από 600.000, αντίστοιχη αναμένεται να είναι και η επισκεψιμότητα στην υπό σύσταση ηλεκτρονική πλατφόρμα. Είναι προφανές ότι αν δοθεί περιθώριο έως τις 15 Ιανουαρίου (ή και αργότερα) για να ληφθεί η απόφαση περί κατάθεσης ή μη κατάθεσης πινακίδων, δεν μπορεί να μην υπάρχει αντίστοιχο χρονικό περιθώριο και για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Ο οδηγός θα πρέπει αν αποφασίσει την τελευταία στιγμή να μην καταθέσει τις πινακίδες, να έχει την δυνατότητα να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο.

Επομένως, το λογικό σενάριο είναι πληρωμή τελών κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων θα έχουν κοινή καταληκτική ημερομηνία. Ποια θα είναι αυτή; Όλα δείχνουν ότι η παράταση θα είναι μεγαλύτερη της αντίστοιχης περυσινής. Τον Δεκέμβριο του 2019, μας δόθηκε η δυνατότητα να πληρώσουμε τέλη κυκλοφορίας μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Και πέρυσι, δεν υπήρχε ούτε lockdown, ούτε αλλαγή στον τρόπο κατάθεσης των πινακίδων.

Φέτος, υπάρχει και η ανάγκη και οι προϋποθέσεις για να δοθεί μεγαλύτερη παράταση. Και από οικονομικής άποψης, με την οικονομία «κλειστή» για ένα μεγάλο τμήμα του Δεκεμβρίου, το να καλυφθεί μέχρι το τέλος του χρόνου μια φορολογική υποχρέωση 1 δις. ευρώ θεωρείται «άπιαστος στόχος» 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News