Business & Finance Πέμπτη 3/12/2020, 08:31
BUSINESS & FINANCE

Εστίαση: Επιδότηση έως 5.000 ευρώ για θερμαντικά σώματα

Εστίαση: Επιδότηση έως 5.000 ευρώ για θερμαντικά σώματα

Θερμαντικά σώματα (σόμπες) που αγοράστηκαν από επιχειρήσεις εστίασης και καφέ-μπαρ μετά την 1η Φεβρουαρίου 2020, θα μπορούν να επιδοτηθούν ως προς το κόστος απόκτησης, μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ που αναμένεται να τρέξει το προσεχές διάστημα. Η προκήρυξη της συγκεκριμένης δράσης αναμένεται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η διάρκειά της θα είναι για δύο μήνες.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, που υπογράφει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης, βασικό κριτήριο για το ύψος της ενίσχυσης είναι το εμβαδόν των εξωτερικών νομίμως αδειοδοτημένων χώρων των επιχειρήσεων εστίασης. Συγκεκριμένα, η επιδότηση αφορά:

  • ένα θερμαντικό σώμα για κάθε 10 τ.μ. εξωτερικού χώρου και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ακέραιος αριθμός, τότε η επιδότηση αφορά τον αμέσως μεγαλύτερο αριθμό. Δηλαδή, για παράδειγμα, σε 60 τ.μ. εξωτερικό χώρο θα επιδοτηθούν έξι θερμαντικά σώματα και για 65 τ.μ. εξωτερικό χώρο θα επιδοτηθούν 7 σώματα.

Για τον υπολογισμό των επιδοτούμενων σωμάτων λαμβάνονται υπόψη και τα τετραγωνικά που είναι με κάθε τρόπο παραχωρημένα από λοιπούς φορείς (Δήμους, Λιμενικά  Ταμεία, ΕΟΤ), όπως και των εξωτερικών επιφανειών που παραχωρήθηκαν με το άρθρο 65 του Ν. 4688/2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ και η επιδότηση ανέρχεται:

  • έως τα 100 ευρώ ανά θερμαντικό σώμα (χωρίς ΦΠΑ). Ανώτατο όριο ενίσχυσης είναι τα 5.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Το ποσό είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο, ενώ δεν συμψηφίζεται με οφειλές του δικαιούχου.

Σημειώνεται ότι κάθε ΑΦΜ δικαιούται να κάνει μία αίτηση. Η εκταμίευση του ποσού θα είναι σχετικά άμεση και σε κάθε περίπτωση εντός της διάρκειας του προγράμματος. Η επιδότηση αφορά τόσο τις αγορές θερμαντικών σωμάτων που θα γίνουν μετά την προκήρυξη της δράσης, όσο και τις αγορές που έχουν γίνει μετά την 1η Φεβρουαρίου 2020. Αρκεί, βέβαια, ο λήπτης της ενίσχυσης να διέθετε τουλάχιστον έναν ενεργό επιλέξιμο ΚΑΔ κατά την ημερομηνία προμήθειας και να εξακολουθεί να τον διαθέτει και κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του προς χρηματοδότηση.

Η δράση συγχρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) και από εθνικούς πόρους. Η χρηματοδότηση καλύπτει θερμαντικά σώματα (σόμπες) εξωτερικού χώρου οποιουδήποτε τύπου (υγραερίου, ηλεκτρική, φυσικού αερίου, πάνελ υπερύθρων, αλογόνου ή άλλο), αυτόνομη/μεμονωμένη, ή μέρος κινητού εξοπλισμού που φέρει ενσωματωμένο θερμαντικό σώμα εξωτερικού χώρου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News