Business & Finance Τρίτη 6/07/2021, 21:14
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Λεμέρ: Η Γαλλία θα «θυσιάσει» τον ψηφιακό φόρο στο «βωμό» μίας παγκόσμιας συμφωνίας

Λεμέρ: Η Γαλλία θα «θυσιάσει» τον ψηφιακό φόρο στο «βωμό» μίας παγκόσμιας συμφωνίας

Η Γαλλία θα δεσμευθεί να αποσύρει τον ψηφιακό φόρο στους τεχνολογικούς κολοσσούς ως αντάλλαγμα για να εξασφαλίσει μία παγκόσμια συμφωνία για την αναθεώρηση του τρόπου φορολόγησης των πολυεθνικών, όπως ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ. 

«Οταν θα εφαρμοστεί η συμφωνία του ΟΟΣΑ, τότε θα αποσύρουμε το γαλλικό φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών. Είναι έτοιμος να αναλάβω νομική δέσμευση ως προς αυτό», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. 

Οι δηλώσεις του Λεμέρ λαμβάνουν χώρα εν όψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών του Ομιλου G20, οι κυβερνήσεις των οποίων αναμένεται να εγκρίνουν στο τέλος της εβδομάδας τον κατώτατο εταιρικό φόρο όπως συμφωνήθηκε στους κόλπους του ΟΟΣΑ σε συνδυασμό με τους νέους κανονισμούς για την φορολόγηση των εσόδων στις πολυεθνικές.  

Την προηγούμενη εβδομάδα, 130 χώρες υποστήριξαν τις προωθούμενες αλλαγές στη διασυνοριακή φορολόγηση των πολυεθνικών – οι σημαντικότερες που γίνονται εδώ και μια γενιά και αφορούν το πού φορολογούνται οι εταιρείες, προβλέποντας ταυτόχρονα κατώτατο φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15%.

Η προωθούμενη μεταρρύθμιση πρόκειται να τεθεί προς διαβούλευση στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20 που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στη Βενετία, όπου αναμένεται να λάβει την πολιτική έγκρισή τους.

«Τώρα πρέπει να καταλήξουμε σε πολιτική συμφωνία επί της τεχνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τη διευθύνουσα ομάδα του ΟΟΣΑ», δήλωσε ο ΛεΜέρ. Οι βασικές λεπτομέρειες σχετικά με τον προτεινόμενο παγκόσμιο κατώτατο φορολογικό συντελεστή των εταιρειών και οι εξαιρέσεις από τη συμφωνία θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθούν πριν από την επόμενη συνάντηση του G20 τον Οκτώβριο, προσέθεσε ο Λεμέρ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News