Business & Finance Τετάρτη 16/06/2021, 14:51
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΑΑΔΕ: Πιο ακριβές οι online μικροαγορές από το εξωτερικό

Τι αλλάζει στον ΦΠΑ από 1η Ιουλίου

ΑΑΔΕ: Πιο ακριβές οι online μικροαγορές από το εξωτερικό

Η πανδημία απογείωσε τις παραγγελίες των Ελλήνων καταναλωτών μέσω Διαδικτύου, με πολλούς μάλιστα να πραγματοποιούν αγορές από πολύ μακρινές αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλες χώρες. Η συνήθεια αυτή όμως θα στοιχίζει πιο ακριβά από την 1η Ιουλίου. Από τον επόμενο μήνα τίθεται σε ισχύ ο νέος κανονισμός της Ε.Ε. για τον ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο, με βάση τον οποίο θα φορολογούνται και τα μικροδέματα αξίας έως 22 ευρώ από τρίτες χώρες (δηλαδή χώρες έκτος Ένωσης), τα οποία έως σήμερα ήταν αφορολόγητα. 

Ο φόρος θα είναι είτε 24%, είτε 13%, είτε 6%, ανάλογα με τον ΦΠΑ, που ισχύει για το προϊόν στην Ελλάδα. Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει και για παραγγελίες, που έχουν ήδη γίνει, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ήδη εισαχθεί στην ΕΕ την 1η Ιουλίου 2021. Όσον αφορά στις εισαγωγές από άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, εξακολουθούν να ισχύουν οι συντελεστές της χώρας μας (ανεξάρτητα από το εάν ο ΦΠΑ στη χώρα προέλευσης είναι υψηλότερος ή χαμηλότερος). 

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ):

•    Όλες οι εισαγωγές δεμάτων αξίας έως 22 ευρώ, που παραγγέλνονται ηλεκτρονικά και σήμερα απαλλάσσονται του ΦΠΑ, υπόκεινται στον φόρο αυτό. Συνεπώς, οι καταναλωτές επιβαρύνονται με τον συντελεστή ΦΠΑ, που ισχύει στη χώρα μας (24% ή 13% ή 6%), αναλόγως του είδους του αγαθού.

•    Η επιβολή ΦΠΑ στα μικροδέματα σχετίζεται με τον χρόνο εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο της ηλεκτρονικής παραγγελίας ή την έναρξη αποστολής από τον πωλητή. Συνεπώς, μεμονωμένοι εισαγωγείς ή ταχυδρομικές εταιρείες, που εισάγουν από 1.7.2021 μικροδέματα στη χώρα μας, ανεξαρτήτως ποσού, οφείλουν να τηρήσουν την προβλεπόμενη τελωνειακή διαδικασία και να καταβάλουν – κατά περίπτωση, ανάλογα με το είδος του αγαθού- τον ΦΠΑ, που ισχύει.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περίπου 150 εκατομμύρια μικροδέματα αξίας έως 22 ευρώ εισάγονται στις χώρες της Ένωσης ετησίως. Το νέο σύστημα έχει ως στόχο να φέρει περισσότερα έσοδα στα ταμεία των κρατών – μελών από τον ΦΠΑ και να ενισχύσει ευρύτερα την προσπάθεια κατά της φοροδιαφυγής. 

moneyreview.gr 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News