BUSINESS & FINANCE

Αποκαλυπτήρια για τις οφειλές από τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Αποκαλυπτήρια για τις οφειλές από τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Τη συγκέντρωση και «αποκάλυψη» στους ενδιαφερόμενους του ποσού που θα πρέπει να επιστρέψουν στην εφορία λόγω… επιστρεπτέας προκαταβολής σχεδιάζει η ΑΑΔΕ. Στο Taxis, προγραμματίζεται να ανέβει πολύ σύντομα το «επιστρεπτέο» τμήμα που εισέπραξε ο κάθε επαγγελματίας στο πλαίσιο των φάσεων 1 έως 7, ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί σε 60 δόσεις (σ.σ είναι πιθανό να αυξηθούν) αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

Ο λόγος της άμεσης αποκάλυψης του ποσού, είναι ότι οι επαγγελματίες, θα πρέπει από τώρα να κάνουν συγκεκριμένες επιλογές που θα επηρεάσουν και θα διαμορφώσουν το τελικό ύψος του ποσού που θα πρέπει να αποπληρωθεί από το νέο έτος. Μέσω της πλατφόρμας -πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί και πάλι το my business support) ο κάθε ενδιαφερόμενος θα κάνει μια από τις ακόλουθες επιλογές:

1. Για τις φάσεις 1,2 και 3 της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αποπληρώσει το 50% του ποσού που πήρε αν τα έσοδα του 2020 είναι μειωμένα κατά 30%. Ωστόσο, μπορεί να «ανταλλάξει» αυτό το «κούρεμα» του 50% (και να πληρώσει κανονικά ολόκληρο το ποσό της οφειλής) με μια πρόσθετη ενίσχυση η οποία θα του δοθεί υπό μορφή «κουπονιών» για την αποπληρωμή φετινών φορολογικών υποχρεώσεων (μεταξύ των οποίων και ΦΠΑ). Το ποσό αυτό θα αντιστοιχεί στο 35% της συνολικής ενίσχυσης που δόθηκε στο πλαίσιο των επιστρεπτέων προκαταβολών 1,2 και 3. Η επιλογή αυτή θα πρέπει να γίνει τώρα, πριν την βεβαίωση του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ του β’ εξαμήνου.

2. Για το σύνολο των φάσεων, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει όλο το επιστρεπτέο τμήμα προκειμένου να λάβει έκπτωση εφάπαξ αποπληρωμής της τάξεως του 15%. Αυτή η επιλογή θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Η έκπτωση θα ενεργοποιείται με το που θα γίνεται η εξόφληση μέσω της «ταυτότητας πληρωμής» της επιστρεπτέας προκαταβολής.

3. Η 3η επιλογή θα είναι αυτή των δόσεων. Προς το παρόν, έχουν ανακοινωθεί 60 δόσεις από τις αρχές του 2022. Επειδή επανεξετάζεται συνολικά το πλαίσιο αποπληρωμής των οφειλών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι πιθανό αυτός ο αριθμός να αυξηθεί έστω και λίγο. Οι ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News