Business & Finance Τετάρτη 2/12/2020, 09:25 O ΦΟΡΟΤΕΧΝΗΣ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Προς δεύτερη ευκαιρία για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά

Προς δεύτερη ευκαιρία για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά

Ο ένας μετά τον άλλον, οι δήμοι όλοι της χώρας προχωρούν στην επεξεργασία των εκατομμυρίων δηλώσεων που υποβλήθηκαν από τους δημότες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εμφάνιση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών.

Επιφάνειες που ναι μεν είχαν αποτυπωθεί στο Ε9 αλλά ουδέποτε είχαν δηλωθεί στους δήμους με αποτέλεσμα να μπαίνει ζήτημα επιβολής προστίμων και μάλιστα σε βάθος 10ετίας. Η πρώτη απόφαση για τον τρόπο πληρωμής των πρόσθετων δημοτικών τελών που έχουν προκύψει, έχει ληφθεί. Επειδή τα δημοτικά τέλη προβλέπεται να επιβληθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 και επειδή η συνολική αυτή επιβάρυνση ανέρχεται περίπου στα 160 εκατ. ευρώ (πέραν του ότι οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν τα τέλη και από εδώ και στο εξής), μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε τουλάχιστον τα αναδρομικά δημοτικά τέλη να καταβληθούν σε δόσεις και όχι εφάπαξ.

Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο σχέδιο: να δοθεί «2η ευκαιρία» στους δημότες που δεν κατάφεραν το καλοκαίρι και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, να αξιοποιήσουν την ευνοϊκή ρύθμιση που προέβλεπε πλήρη προστασία του ιδιοκτήτη από την αναζήτηση αναδρομικών δημοτικών τελών.

Ουσιαστικά, το σχέδιο –το οποίο ζητούν και οι ιδιοκτήτες- προβλέπει ότι η πλατφόρμα για την εμφάνιση των ξεχασμένων τετραγωνικών να ενεργοποιηθεί εκ νέου. Αυτή τη φορά όμως, όσοι σπεύσουν να αποκαλύψουν τώρα τις ξεχασμένες επιφάνειες, δεν θα απαλλάσσονται πλήρως από το πρόστιμο αλλά θα πληρώνουν ένα κομμάτι των προστίμων που θα έπρεπε να επιβληθούν κανονικά (π.χ το 20% των προστίμων).

Ακόμη και έτσι όμως, η αποκάλυψη θα είναι πιο συμφέρον για τον ιδιοκτήτη να γίνει τώρα παρά αργότερα. Γι’ αυτό συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο να υπάρξει σύνδεση του προστίμου με το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβεί από την επαναλειτουργία της πλατφόρμας μέχρι την υποβολή της αίτησης. Όσο μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα, τόσο υψηλότερο και το πρόστιμο.

Η επαναλειτουργία, δεν αναμένεται να προχωρήσει άμεσα. Προέχει η εκκαθάριση των δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί στους δήμους οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά «φρακάρει» καθώς με τις δηλώσεις του καλοκαιριού, αποκαλύφθηκαν πάνω από 60 εκατομμύρια τετραγωνικά σε ολόκληρη τη χώρα. Με το που θα προχωρήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης αυτών των δηλώσεων θα ανακοινωθούν και οι οριστικές αποφάσεις για την παροχή της 2ης ευκαιρίας. 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News