Business & Finance Τρίτη 9/04/2024, 09:27
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ακίνητα: Μειωμένο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσει ένας στους πέντε ιδιοκτήτες

Ακίνητα: Μειωμένο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσει ένας στους πέντε ιδιοκτήτες

Ενας στους πέντε ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσει μειωμένο ΕΝΦΙΑ, ενώ κάποιοι από αυτούς δεν θα πληρώσουν τίποτα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, 7.159.164 φορολογούμενοι έχουν τουλάχιστον ένα ακίνητο, με τη συνολική αξία τους να ξεπερνάει τα 770 εκατ. ευρώ.

Από αυτούς, 1 εκατ. θα δει το ποσό του φόρου μειωμένο από 50% έως και 100%, 215.171 έχουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% καθώς είχαν ασφαλίσει το ακίνητό τους για φυσικές καταστροφές, ενώ 36.662 ιδιοκτήτες (ΑΦΜ) απαλλάχθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ 2024 καθώς επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Ο συνολικός φόρος που θα πληρώσουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ανέρχεται στο ποσό των 2,286 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, με βάση τις αιτήσεις απαλλαγής που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα «Αρωγή» (arogi.gov.gr) η ΑΑΔΕ προχώρησε συνολικά σε απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2024 σε 11.230 ΑΦΜ για 15.706 δικαιώματα ιδιοκτησίας επί κτιρίων και σε 25.432 ΑΦΜ για 86.456 δικαιώματα ιδιοκτησίας επί αγροτεμαχίων.

Σημειώνεται ότι για καταστροφές από 1/7/2023 και μετά η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται: α) για τα κτίρια μετά του αναλογούντος οικοπέδου και β) για τα αγροτεμάχια και τα κτίσματα επί αυτών που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές και πληρούν τις προϋποθέσεις απόδειξης της επικινδυνότητας ή ακαταλληλότητας ή καταστροφής κατά περίπτωση.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της φορολογικής διοίκησης, όσοι πολίτες δεν έλαβαν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητά τους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές από 1/7/2023 και μετά, μολονότι πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, επειδή δεν υπέβαλαν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα «Αρωγή», μπορούν να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής στην αρμόδια εφορία της φορολογικής κατοικίας τους προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου», στη διαδρομή Κεφάλαιο / Αίτηση χορήγησης μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.

Διορθώσεις

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, με βάση τις οποίες θα γίνει νέα εκκαθάριση στο ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν όσοι διορθώσουν την περιουσιακή εικόνα τους. Ανάλογα με το είδος των λαθών και παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων, η μείωση του φόρου μπορεί να κυμανθεί από 20% έως 90%.

Στο μεταξύ, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων που έχουν εκκρεμή επιστροφή φόρου και επιθυμούν να τη λάβουν ολόκληρη, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν θα διενεργεί κεντρικούς συμψηφισμούς με τον τρέχοντα ΕΝΦΙΑ έως και τις 19 Απριλίου 2024. Μέχρι τότε, πολίτες και επιχειρήσεις με εκκρεμή επιστροφή μπορούν να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ, ώστε αυτός να μη συμψηφιστεί με την επιστροφή τους. Οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστροφής τους, εφόσον εξοφλήσουν τον φετινό φόρο ακινήτων έως:

• Τις 18/4 για πληρωμή μέσω web banking.

• Τις 19/4 για πληρωμή μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp.

• Εφάπαξ.

• Σε 11 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τα τέλη Απριλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2025.

• Σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, εντάσσοντας την οφειλή στην πάγια ρύθμιση.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News