ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Το… Σ/Κ του ΕΝΦΙΑ – Αναρτώνται τα επτά εκατομμύρια εκκαθαριστικά

Το… Σ/Κ του ΕΝΦΙΑ – Αναρτώνται τα επτά εκατομμύρια εκκαθαριστικά

Με δύο βασικές «καινοτομίες» σε σχέση με πέρυσι –το… συνεχές των πληρωμών καθώς και την έκπτωση για τα ασφαλισμένα ακίνητα- ολοκληρώνεται εντός του Σαββατοκύριακου, εκτός συνταρακτικού απροόπτου, η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ουσιαστικά, δεδομένου ότι οι δόσεις αυξήθηκαν σε 11 με ημερομηνία καταβολής της 1ης δόσης την τελευταία εργάσιμη του Απριλίου, δεν θα υπάρξει στο εξής άλλο… διάλειμα πληρωμής δεδομένου ότι από το 2025, οι δόσεις γίνονται 12.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο ποσό. Ακόμη και στις περιοχές που κρίθηκε ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι τιμές ζώνης, δεν υπάρχει αναδρομική ισχύ οπότε το ποσό της εκκαθάρισης παραμένει ίδιο σε σχέση με το περυσινό.

Οι μόνοι που θα καταβάλλουν λιγότερο φόρο είναι οι 300.000 ιδιοκτήτες οι οποίες κατάφεραν με επιτυχία να περάσουν την… εξέταση της ασφάλισης του ακινήτου. Είναι το ασφάλιστρο μεγαλύτερο των 1000-1100 ευρώ ανά τετραγωνικό; Καλύπτεται το ακίνητο για όλες τις καταστροφές, πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς; Τότε και μόνο τότε θα εμφανιστεί σε ειδικό κωδικό η έκπτωση στον κύριο φόρο κατά 10% και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο ήταν πλήρως ασφαλισμένο για ολόκληρο το 2023. Όσοι προχώρησαν σε ασφάλιση αργότερα μέσα στη χρονιά, θα δουν στο εκκαθαριστικό αναλογία της έκπτωσης η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστή 2,5% ανά τρίμηνο.

Η 1η δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου. Φέτος, θα έχουμε τη δυνατότητα να καταβάλλουμε και μέσω κινητού και της ειδικής εφαρμογής myΑΑΔΕ η οποία έχει ήδη κατέβει σε περισσότερα από 60.000 κινητά. Έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή στον ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει ενώ το κινητό, όπως και η ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, δίνουν τη δυνατότητα για πληρωμή είτε μέσω IRIS είτε και μέσω πιστωτικής κάρτας. 

Διαβάστε επίσης: 

Οι νέες ημερομηνίες για φορολογικές δηλώσεις και εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

400.000 αιτήσεις για μείωση ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένα ακίνητα

Στην τελική ευθεία για τις φορολογικές δηλώσεις και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News