Business & Finance Τετάρτη 6/12/2023, 08:37
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΑΑΔΕ: Εσοδα 1 δισ. ευρώ από πρόστιμα το 2024

ΑΑΔΕ: Εσοδα 1 δισ. ευρώ από πρόστιμα το 2024

Στο 1 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι εισπράξεις από πρόστιμα, ποινές και καταλογισμούς που έχουν ήδη επιβληθεί ή πρόκειται να επιβληθούν σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα το 2024. Το μεγαλύτερο τμήμα θα προέλθει από φορολογικές παραβάσεις οι οποίες αποτελούν το 74% των προστίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει επικεντρώσει το ελεγκτικό και εισπρακτικό ενδιαφέρον σε υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι οι εισπράξεις παρελθόντων ετών που δεν ξεπερνούν τα 5 χρόνια έχουν μεγαλύτερα αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά, οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε βάθος πενταετίας καθώς ισχύει η παραγραφή. Ωστόσο, με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, την ανάλυση κινδύνου αλλά και τη βοήθεια των φορολογουμένων, η εφορία έχει καταφέρει σημαντικό πλήγμα σε όσους φοροδιαφεύγουν ή αποφεύγουν συστηματικά να πληρώνουν τους φόρους τους.

Μάλιστα οι συνεργασίες με τις πλατφόρμες που έχουν ήδη ξεκινήσει (ταχυμεταφορών και delivery), καθώς και οι συνεργασίες με τράπεζες του εσωτερικού αλλά και ξένες κάρτες που θα ξεκινήσουν εντός του 2024, αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στον στόχο για τον εντοπισμό όσων φοροδιαφεύγουν αλλά και των περιουσιακών στοιχείων τους.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για τα χρέη προβλέπει την αποτελεσματική διαχείρισή τους μέσω προτεραιοποίησης με χρήση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, την περιοδική αξιολόγηση των οφειλετών, τη χρήση του συστήματος Eispraxis, την ενημέρωση των οφειλετών με στόχο την αύξηση της οικειοθελούς συμμόρφωσης. Παράλληλα, έχουν συσταθεί τα κέντρα είσπραξης και βεβαίωσης οφειλών, τα οποία αναζητούν οφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2024, θα εισπραχθούν ποσά από αυθαίρετα κτίσματα, ελλιπείς θέσεις στάθμευσης σε κτίρια, καθώς και πρόστιμα του πράσινου αλλά και του γαλάζιου ταμείου. Επίσης, προβλέπονται εισπράξεις από ποινές που θα επιβληθούν από τα ποινικά δικαστήρια, παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, το λαθρεμπόριο και διάφορα άλλα πρόστιμα. Από το ποσό αυτό οι σημαντικότερες εισπράξεις θα προέλθουν:

– Φορολογικά πρόστιμα και προσαυξήσεις 742 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση ή θα επιβληθούν και θα εισπραχθούν εντός του έτους για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, όπως φοροδιαφυγή και απόκρυψη φορολογητέας ύλης ή καθυστέρηση υποβολής δηλώσεων.

– Τα τελωνειακά πρόστιμα θα φθάσουν στα 23 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ αφορούν πρόστιμα για λαθρεμπορία, τα 6 εκατ. ευρώ πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής των υποχρεώσεων και 1 εκατ. ευρώ για ανακριβείς δηλώσεις.

– Καταλογισμοί ύψους 11 εκατ. ευρώ για παραβάσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

– Λοιπά πρόστιμα 245 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πρόστιμα ύψους 5 εκατ. ευρώ για αυθαίρετα κτίσματα, 3 εκατ. ευρώ από ελλιπείς θέσεις στάθμευσης σε κτίρια, 1 εκατ. ευρώ για πρόστιμα του Πράσινου Ταμείου και 4 εκατ. ευρώ που αφορούν πρόστιμα του Γαλάζιου Ταμείου (προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος).

– Πρόστιμα και ποινές από ποινικά δικαστήρια 20 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News