Business & Finance Τετάρτη 11/01/2023, 20:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Νέα μεγάλη πτώση των αποδόσεων – Με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Ομόλογα: Νέα μεγάλη πτώση των αποδόσεων – Με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Σε πτώση γύρισαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με την αγορά να «απορροφά» τα νέα σχόλια διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς η περαιτέρω πτώση των τιμών ενέργειας ώθησαν τους επενδυτές να υιοθετήσουν πιο αισιόδοξη άποψη για τις προοπτικές του πληθωρισμού. 
  
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 12,5 μονάδες βάσης στο 2,18%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Δεκεμβρίου, περισσότερο από τις εννέα μονάδες βάσης που αποκλιμακώθηκε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Στη διετία, η απόδοση περιορίστηκε λιγότερο κατά 2,5 μονάδες βάσης, στο 2,62%. 

Επίσης, ο ευρύτερος δείκτης της αγοράς που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες διαμορφώθηκε στο 2,34%, έχουν υποχωρήσει από το υψηλό οκταμήνου του 2,4% στα τέλη Δεκεμβρίου. 

Ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Όλι Ρεν υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι επιτοκιακές αυξήσεις, ενώ μία ημέρα νωρίτερα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ, δήλωσε ότι το βασικό επιτόκιο θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω από το σημερινό 2%, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός κινείται στο 9,2%. Άλλωστε η ίδια η ΕΚΤ δεν προβλέπει επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% πριν από το 2025. 

Η Γερμανία βγήκε χθες στις αγορές με έκδοση νέου 10ετούς αντλώντας 4,508 δισ.ευρώ με απόδοση στο 2,25%, υψηλότερη από το 1,95% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση αυτής της διάρκειας. Πρόκειται για την πρώτη ομολογιακή έκδοση της Γερμανίας σε ένα έτος που αναμένεται πολύ μεγάλη προσφορά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.  

Να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ενισχύθηκαν περίπου κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το 2022, στη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του 1950. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε 17,5 μονάδες βάσης στο 4,04%, ενώ στη διετία περιορίστηκε οκτώ μονάδες βάσης στο 3,05%. Στην ελληνική αγορά, στη 10ετία το κόστος δανεισμού περιορίστηκε στο 4,12%, ενώ στην πενταετία στο 3,3%. 
  
   
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News