Business & Finance Πέμπτη 5/01/2023, 19:35
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις του ευρώ από τη μεγάλη προσφορά

Ομόλογα: Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις του ευρώ από τη μεγάλη προσφορά

Το ράλι των πρώτων ημερών του Νέου Έτους σε ό,τι αφορά στις τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρώ έφθασε σήμερα στο τέλος του, καθώς η νέα μεγάλη προσφορά σε ομολογιακές εκδόσεις άσκησε ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις, ενώ σε αυτό συνέβαλε και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 4,6 μονάδες βάσης, στο 2,32%, παρότι παραμένει χαμηλότερα κατά 23 μονάδες βάσης στην εβδομάδα. Η πτώση των αποδόσεων στη διάρκεια των τριών πρώτων συνεδριάσεων του Νέου Έτους πυροδοτήθηκε από τα στοιχεία που έδειξαν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε διάφορες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία. Στην Ιταλία, την τελευταία χώρα που ανακοινώθηκαν σήμερα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 12,3% το Δεκέμβριο από το 12,6% του Νοεμβρίου. 

Ο Ντάνιελ Λενζ της DZ Bank αναφέρει ότι ήταν επόμενο να υπάρξει μία μικρή διόρθωση στην αγορά μετά την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στη διάρκεια των προηγουμενων ημερών. 

Στη γερμανική διετία, η απόδοση ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης, στο 2,65%. Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε επτά μονάδες βάσης στο 4,33%, ενώ του διετούς κινήθηκε στο 3,11%. 

Στην Ελλάδα ωστόσο, η απόδοση του 10ετούς έκλεισε σε επίπεδα χαμηλότερα από τα υψηλά της ημέρας, στο 4,42%, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,47%. Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 122 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 93 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. 

Το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν ο μεγάλος όγκος της προσφοράς με τη Γαλλία να εκδίδει μακροπρόθεσμο χρέος αξίας 12 δισ.ευρώ. Μακροπρόθεσμο χρέος μέσω κοινοπρακτικού σχήματος εξέδωσαν και η Πορτογαλία, Ιρλανδία και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. H Ιρλανδία κατάφερε να αντλήσει από τις αγορές περίπου 3,5 δισ. ευρώ στην πρώτη δημοπρασία πρασίνου ομολόγου της χρονιάς . Σημειώνεται ότι η χώρα έχει για το 2023 δανειακό πρόγραμμα (7-11 δισ. ευρώ) ισάξιο με εκείνο της Ελλάδας .

Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει να πωλεί μέρος από τα κρατικά ομόλογα που διακρατεί στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής σύσφιγξης, διαδικασία που θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις το 2023. 
 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News