Business & Finance Τρίτη 10/01/2023, 19:34
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ – Δεν αναμένεται αλλαγή στάσης από την ΕΚΤ

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ – Δεν αναμένεται αλλαγή στάσης από την ΕΚΤ

Σε άνοδο επέστρεψαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η ανθεκτικότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης υποδηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει στο δρόμο της πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής. 

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει μία τεχνική ύφεση το 2023, αναμένοντας ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% φέτος συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις της για ύφεση, επικαλούμενη την πτώση των τιμών φυσικού αερίου και την άρση όλων περιορισμών κατά του Covid από την Κίνα.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε οκτώ μονάδες βάσης στο 2,29%. Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία που ενδεχομένως να έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει ήδη φθάσει στην κορύφωσή του δεν κρίνονται αρκετά για να αλλάξουν τη στάση της ΕΚΤ. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, επανέλαβε χθες ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα πρέπει να γίνουν πιο περιοριστικές και ο πληθωρισμός να αποκλικωθεί περαιτέρω για να υπάρξει αλλαγή στάσης από την ΕΚΤ.

«Είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία Δεκεμβρίου για τον πληθωρισμό δεν θα είναι αρκετά για να αλλάξουν στάση στην πολιτική της ΕΚΤ γι΄αυτό και οι αγορές κρατικών ομολόγων θα παραμείνουν νευρικές στο άμεσο μέλλον», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της UniCredit. H ιταλική τράπεζα εκτιμά ότι το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης θα κορυφωθεί στο 3,5% στην Ευρωζώνη. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης στο 4,22% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να περιορίζεται στις 190 μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά δεν σημειώθηκε αξιόλογη μεταβολή με την απόδοση του 10ετούς να περιορίζεται ελαφρώς στο 4,37% με το spread στις 210 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία “τσίμπησε” στο 3,48%. O όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε σήμερα στα 70 εκατ.ευρώ. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News