Business & Finance Δευτέρα 9/01/2023, 19:37
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή ανοδική διόρθωση αποδόσεων εν όψει της νέας προσφοράς

Ομόλογα: Μικρή ανοδική διόρθωση αποδόσεων εν όψει της νέας προσφοράς

Με μικρή άνοδο άνοιξαν την εβδομάδα, οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, μετά τη μεγάλη αποκλιμάκωση των προηγούμενων ημερών, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τη νέα προσφορά σε ομολογιακές εκδόσεις και προσπαθούν να μαντέψουν σε ποιό επίπεδο θα κορυφωθούν τα επιτόκια στην Ευρωζώνη.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο 2,23%, ενώ στη διετία σημείωσε οριακή άνοδο στο 2,60%. Το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία αποκλιμακώθηκε περίπου 40 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2011. 

«Η άνοδος των αποδόσεων αποτελεί μία συνεπακόλουθη διόρθωση μετά την κάθετη αποκλιμάκωση των πρώτων συνεδριάσεων του έτους, αλλά και αντίδραση στην επικείμενη μεγάλη προσφορά», ανέφερε ο Ρόχαν Κάνα, στρατηγικός αναλυτής της UBS. 

Ωστόσο, αρκετοί επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρότερες από αυτές που θα ήθελε η ΕΚΤ, ασκώντας πιέσεις για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων. Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε ελαφρώς στο 4,21%, αφού υποχώρησε 48 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα, με το spread να διαμορφώνεται στις 197 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά το κόστος δανεισμού στη 10ετία διαμορφώθηκε στο 4,41% με το spread στις 218 μονάδες βάσης και στην πενταετία στο 3,46% με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 116 εκατ.ευρώ. 

Πιέσεις στις αποδόσεις αναμένεται να ασκήσει και η νέα δραστηριότητα σε ομολογιακές εκδόσεις. Σύμφωνα με αναλυτές της UniCredit, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία αναμένεται να εκδώσουν συνολικά τίτλους αξίας 25 δισ.ευρώ αυτή την εβδομάδα. 

Οι traders αναμένουν με ενδιαφέρον και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ που δημοσιοποιούνται την Τετάρτη και τα οποία αναμένεται να δώσουν μία πιο σαφή εικόνα για την πορεία των επιτοκίων στις ΗΠΑ τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του 2023. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News