Business & Finance Παρασκευή 16/12/2022, 19:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνέχεια ανόδου αποδόσεων – Στους ρυθμούς της ΕΚΤ

Ομόλογα: Συνέχεια ανόδου αποδόσεων – Στους ρυθμούς της ΕΚΤ

Ανοδικά συνέχισαν και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι επενδυτές αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για τις ομολογιακές αποδόσεις μία ημέρα αφόρου η ΕΚΤ δεσμεύθηκε να συνεχίσει την αυστηρή νομισματική πολιτική για κάποιο διάστημα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. 

Μπορεί η ΕΚΤ να κατέβασε τον ρυθμό των επιτοκιακών της αυξήσεων, όμως υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχίσει στην αυστηρή γραμμή σύσφιγξης σε συνδυασμό με τα σχέδιά της να αποσύρει ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

«Η ΕΚΤ έστειλε ένα σαφές μήνυμα για τις επιθετικές προθέσεις της. Οι διορθωτικές ρευστοποιήσεις φαίνονται ανεπαρκείς μέχρι στιγμής και γι΄αυτό θα συνεχιστούν», αναφέρουν αναλυτές της City. Οι ίδιοι βλέπουν την απόδοση του γερμανικού 10ετούς στο 2,35% τις επόμενες εβδομάδες, ενώ στο ραντάρ μπαίνει τώρα και το 2,7% για το 2023.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε σήμερα το 2,20%, υψηλό μηνός μετά τις 15 μονάδες βάσης που αυξήθηκε την Πέμπτη. Στη διετία, η απόδοση ενισχύθηκε προς στιγμή στο 2,5%, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008, για να κλείσει ελαφρώς χαμηλότερα στο 2,44%.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα τερματιστούν στο 3,2% το Σεπτέμβριο, υψηλότερα από το 2,8% που περίμεναν οι αγορές λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης. 

Τον επιθετικό τόνο προσυπέγραψε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει, παρότι προσέθεσε ότι η ΕΚΤ δεν θέλει να προκαλέσει ύφεση. Από την πλευρά του, ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Όλι Ρεν είπε ότι οι αγορές ενδεχομένως να έχουν υποτιμήσει το ύψος στο οποίο θα πρέπει να φθάσουν τα επιτόκια. 

Εν τω μεταξύ, παραμένει αντεστραμμένη η καμπύλη των γερμανικών αποδόσεων, με τη διαφορά μεταξύ των διετών και των 10ετών να βρίσκεται στις -28,5 μονάδες βάσης, αφού προς στιγμή έφθασε έως τις -41,9 μονάδες βάσης, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1992. 

Τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας συνέχισαν να παρουσιάζουν χειρότερη επίδοση, δεδομένου ότι ωφελήθηκαν και περισσότερο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και τώρα η έναρξη της διαδικασίας ποσοτικής σύσφιξης προκαλεί έντονες ανησυχίες.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς έφθασε κοντά στο 4,4%, ενώ του πενταετούς στο 3,34%. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε επιπλέον 13 μονάδες βάσης, στο 4,29% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να αυξάνεται στις 220 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Νοεμβρίου. Προς στιγμή μάλιστα, τα ιταλικά κρατικά ομόλογα κατέβαλαν υψηλότερο premium κινδύνου από τα ελληνικά. 

Αναλυτές της UBS προβλέπουν ότι η διαφορά απόδοσης μεταξύ ιταλικών και γερμανικών θα διαμορφωθεί σε μία κλίμακα μεταξύ 200 και 250 μονάδων βάσης στη διάρκεια του 2023. 

 

 

moneyreview.gr 
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News