Business & Finance Πέμπτη 15/12/2022, 19:26
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Άλμα στις αποδόσεις του ευρώ μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ

Ομόλογα: Άλμα στις αποδόσεις του ευρώ μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν σήμερα οι τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρώ, από τη στιγμή που η ΕΚΤ αύξησε μεν τα επιτόκιά της λιγότερο, κατά 50 μονάδες βάσης, κάτι που είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, αλλά σηματοδότησε ότι θα ακολουθήσουν και νέες αντίστοιχες αυξήσεις για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. 

«Το ανακοινωθέν της ΕΚΤ κατέστη σαφές ότι απομένει ακόμη πολύς δρόμος σε επίπεδο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Η ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό και η εκτίμηση για ύφεση που θα είναι σύντομη και σχετικά ανώδυνη, πυροδότησαν ρευστοποιήσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων», αναφέρει ο Μασιμιλιάνο Μάξια, στρατηγικός αναλυτής της Allianz Global Investors.

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 15 μονάδες βάσης, στο 2,12%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Νοεμβρίου, ενώ στη διετία, που είναι και πιο ευαίσθηση στις επιτοκιακές αυξήσεις, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε 24,5 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2008, στο 2,37%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008. 

Επίσης, η ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης ότι σκοπεύει να εκδώσει ομόλογα ρεκόρ το 2023 για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης άσκησε αντίστοιχα ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις. 

Ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην ευρωπεριφέρεια, όπου η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε κοντά 30 μονάδες βάσης, στο 4,12%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Νοεμβρίου, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 204 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη 10ετία ενισχύθηκε στο 4,15% με το spread στις 205 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,18% με τον όγκο συναλλαγών να περιορίζεται στα 26 εκατ.ευρώ. 

Τα προθεσμιακά συμβόλαια υποδηλώνουν αυτή τη στιγμή ότι το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα κορυφωθεί στο 3,05% το επόμενο καλοκαίρι, από το 2,8% που αναμενόταν έως πρότινος.

Από την άλλη πλευρά, αναλυτές εκτιμούν ότι το spread μεταξύ αμερικανικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων στη 10ετία θα υποχωρήσει, καθώς η Fed βρίσκεται πιο κοντά από την ΕΚΤ στο τέλος του υφιστάμενου κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Το spread υποχώρησε σήμερα 15 μονάδες βάσης στις 139.

 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Eρχονται και άλλες σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News