Business & Finance Παρασκευή 9/12/2022, 19:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μάκρο και τράπεζες ώθησαν σε άνοδο τις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Μάκρο και τράπεζες ώθησαν σε άνοδο τις αποδόσεις του ευρώ

Σε άνοδο επέστρεψαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, από τη στιγμή που τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ ήταν υψηλότερα του αναμενομένου και οι ευρωπαϊκές τράπεζες αποπλήρωσαν στην ΕΚΤ περισσότερα δάνεια απ΄ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. 

Οι τιμές παραγωγού Νοεμβρίου στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν ελαφρώς υψηλότερα απ΄ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, ενώ διαφορετικά στοιχεία έδειξαν ότι το καταναλωτικό κλίμα βελτιώθηκε το Δεκέμβριο. Τα στοιχεία έθεσαν υπό αμφισβήτηση τα στοιχήματα ότι η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η ΕΚΤ, θα σταματήσουν σύντομα τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 11 μονάδες βάσης, στο 1,927%, απομακρυνόμενο από το χαμηλό δυόμισι μηνών, 1,75%, που είχε αγγίξει στην αρχή της εβδομάδας. Ωστόσο, απέχει παρασάγγας από το υψηλό 11ετίας που είχε βρθεί τον Οκτώβριο, το 2,53%. 

«Πιστεύω ότι είχαμε μία πολύ απότομη αποκλιμάκωση καθώς άρχισε να επικρατεί υπερβολική ευφορία στην αγορά», αναφέρει ο Νίκολας Τριντάντε, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της AXA Investment Management. 

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων επηρεάστηκαν από την είδηση ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένεται να αποπληρώσουν 447,5 δισ.ευρώ σε δάνεια που είχαν λάβει από την ΕΚΤ στο πλαίσιο των TLTROs. Η απόδοση του διετούς γερμανικού ενισχύθηκε 9 μονάδες βάσης στο 2,149%, ενώ στην ιταλική διετία έφθασε το 2,64% με άνοδο 11 μονάδων βάσης. 

Στην ιταλική 10ετία η απόδοση ενισχύθηκε 12 μονάδες βάσης, στο 3,81% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να διευρύνεται ελαφρώς στις 188 μονάδες βάσης. 

Άνοδος σημειώθηκε και στις ελληνικές αποδόσεις, στη 10ετία ενισχύθηκε στο 3,98% με το spread στις 208 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κλιμακώθηκε στο 2,99%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 48 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ. έγιναν στον τίτλο με λήξη τον Φεβρουάριο του ’35. 

 

moneyrview.gr  

   
   
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News