Business & Finance Δευτέρα 12/12/2022, 20:08
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Χωρίς κατεύθυνση η αγορά αναμένοντας τις κεντρικές τράπεζες

Ομόλογα: Χωρίς κατεύθυνση η αγορά αναμένοντας τις κεντρικές τράπεζες

Μετά από μία γρήγορη άνοδο στην αρχή της συνεδρίασης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ πήραν μία «ανάσα», με τους επενδυτές να παραμένουν στο περιθώριο εν αναμονή των συνεδριάσεων της Φέντεραλ Ριζέρβ και της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα η αγορά να στερηθεί κατεύθυνσης. 

Η Fed ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίασή της την Τετάρτη, ενώ η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους την Πέμπτη. «Δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αποκλιμάκωσης για τις ομολογιακές αποδόσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες των αγορών για τις μελλοντικές επιτοκιακές αυξήσεις», ανέφερε ο Μασιμιλιάνο Μάξια, αναλυτής της Allianz Global Investors. 

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε μόλις μία μονάδα βάσης, στο 1,91%, αφού αρχικά άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Νοεμβρίου, στο 1,95%. «Θεωρούμε ότι οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ υποχώρησαν υπερβολικά γρήγορα και σε υπερβολικό βαθμό», εκτιμούν αναλυτές της ING. 

Mε ενδιαφέρον αναμένονται και τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ για το μήνα Νοέμβριο που δημοσιοποιούνται αύριο Τρίτη και τα οποία θα δώσουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επόμενες κινήσεις της Fed. «Μία νέα αξιοσημείωτη πτώση του πληθωρισμού θα μπορούσε να ισχυροποιήσει τις προσδοκίες της αγοράς για μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Fed», αναφέρει ο Μάικλ Λέιστερ της Commerzbank. 

Aντίθετα, μία αύξηση των τιμών καταναλωτή θα εδραίωνε την ιδέα ότι θα χρειαστεί ακόμη πολύς δρόμος στο πλαίσιο της πολιτικής νομισματικής σύσφιγξης καθώς η έναρξη του νέου έτους θα μπορούσε να φέρει νέες πιέσεις στις τιμές και στους μισθούς σε συγκεκριμένους κλάδους, σύμφωνα με τον αναλυτή.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 3,8%, αφού στην αρχή της συνεδρίασης άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Νοεμβρίου, στο 3,84%. Το spread μεταξύ 10ετών ιταλικών και γερμανικών 10ετών διαμορφώθηκε στις 189 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού διαμορφώθηκε στο 3,96% με το spread στις 204 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,96%. Σήμερα δεν έγινε καθόλου όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. 

 

moneyreview.gr 
 
   
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News