Business & Finance Δευτέρα 28/11/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε «ρυθμούς Κίνας» – Απώλειες κοντά στο 1,5% και για τους τρεις δείκτες

Wall Street: Σε «ρυθμούς Κίνας» – Απώλειες κοντά στο 1,5% και για τους τρεις δείκτες

Με πτώση έκλεισε η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια στην Κίνα εξαιτίας των παρατεταμένων lockdowns άσκησε πιέσεις στις αγορές. 

Ο Dow Jones απώλεσε 497,57 μονάδες ή 1,45% κλείνοντας στις 33.849,46 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 1,54% στις 3.963,94 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,58% στις 11.049,50 μονάδες.  

Οι εξελίξεις στην Κίνα πυροδότησαν έντονες ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου, με αποτέλεσμα η τιμή αργού να υποχωρήσει προς στιγμή στην αρχή της συνεδρίασης στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021. 

Σε πτώση και οι μετοχές των εταιρειών που έχουν μεταφέρει μεγάλο μέρος της παραγωγής τους στην Κίνα, μεταξύ των οποίων η Apple, η μετοχή της οποίας υποχώρησε περίπου 3%. Το Bloomberg ανέφερε ότι η έντονη αναταραχή στη μονάδα της στην Κίνα σημαίνει ότι θα παρουσίασει ένα έλλειμμα παραγωγής της τάξης των 6 εκατ. συσκευών iPhone Pro στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

«Όταν βλέπεις την Apple να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις παραγγελίες για το iPhone επειδή οι μονάδες της στην Κίνα έχουν κλείσει, πιστεύω ότι αυτό είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του πώς μία χώρα μπορεί να επηρεαστεί από κάτι που συμβαίνει σε μία άλλη περιοχή του πλανήτη», ανέφερε η Βικτόρια Φερνάντεζ, στρατηγική αναλύτρια της Crossmark Global Investments. 

Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν επίσης οι επενδυτές τα στοιχεία που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων αυτά για τα ατομικά καταναλωτικά έξοδα την Πέμπτη, βασικό δείκτη για την πορεία του πληθωρισμού που παρακολουθεί η Φέντεραλ Ριζέρβ και τα στοιχεία για την απασχόληση Νοεμβρίου την Παρασκευή. 

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν επίσης την ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, την Τετάρτη, αναζητώντας ίσως κάποια έκπληξη. Αναλυτές προβλέπουν ότι ο Πάουελ θα συμφωνήσει με τις προσδοκίες της αγοράς για μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και ότι τερματικό επιτόκιο θα είναι γύρω στο 5%. Ωστόσο, ο Πάουελ είναι πολύ πιθανόν να κατεβάσει τις προσδοκίες των αγορών ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται τον Οκτώβριο του 2023. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News