Business & Finance Τρίτη 4/10/2022, 19:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνέχεια πτώσης στις αποδόσεις – Η αγορά «ζυγίζει» επιτοκιακές αυξήσεις και επιβράδυνση

Ομόλογα: Συνέχεια πτώσης στις αποδόσεις – Η αγορά «ζυγίζει» επιτοκιακές αυξήσεις και επιβράδυνση

Συνεχίστηκε η τάση αποκλιμάκωσης των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ, εν μέσω προσδοκιών ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να ακολουθήσει μία πιο συγκρατημένη στάση ως προς τις επιτοκιακές αυξήσεις. 

Οι ανησυχίες για περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας και δυνητικούς συστημικούς κινδυνους, από τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων στις υπερχρεωμένες χώρες, έχουν συγκρατήσει τις τελευταίες ημέρες τα στοιχήματα ως προς τις επιτοκιακές αυξήσεις. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε λιγότερο του αναμενομένου τα επιτόκιά της, κατά 25 μονάδες βάσης. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε ενδοσυνεδριακά το χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Σεπτεμβρίου στο 1,77% για να κλείσει ωστόσο στο 1,88% με πτώση μόλις δύο μονάδων βάσης. Και πάλι όμως βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από το 2,35%, το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2011 που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η αιτία της πτωτικής διόρθωσης των αποδόσεων αποδίδεται σε δύο παράγοντες: στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και στην αναζωπύρωση των ανησυχιών για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα”, αναφέρουν αναλυτές της ING. 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια χωρίς δισταγμό έως τα τέλη του έτους σε ένα επίπεδο κοντά στο 2%. Μετά από αυτό όμως, συνέχισε, η ΕΚΤ ενδεχομένως να εισέλθει σε μία πιο ευέλικτη και προφανώς βραδύτερη φάση επιτοκιακών αυξήσεων. Αναλυτές έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει στο σημείο της κορύφωσής του μετά το νέο ιστορικό υψηλό του 10% που άγγιξε τον προηγούμενο μήνα. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε περαιτέρω στο 4,61% και στην πενταετία περιορίστηκε στο 3,72%, ενώ στην Ιταλία το κόστος δανεισμού στη 10ετία κινήθηκε στο 4,15%.

Εκτός Ευρωζώνης, στη Βρετανία, οι αποδόσεις των 10ετών συνέχισαν την καθοδική τους πορεία, όμως αναλυτές θεωρούν ότι οι πιέσεις θα παραμείνουν καθώς η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να σχεδιάζει αυξημένες δημόσιες δαπάνες για να στηρίξει την ανάπτυξη. Το κόστος δανεισμού υποχώρησε 10 μονάδες βάσης στο 3,85%, φθάνοντας μάλιστα προς στιγμή και το 3,3%.  

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News