Business & Finance Δευτέρα 3/10/2022, 19:42
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε ελεύθερη πτώση οι αποδόσεις – Πληθαίνουν οι ανησυχίες για ύφεση

Ομόλογα: Σε ελεύθερη πτώση οι αποδόσεις – Πληθαίνουν οι ανησυχίες για ύφεση

Σε απότομη αποκλιμάκωση βρέθηκε η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω προσδοκιών ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να φθάνει στην κορύφωσή του αλλά και ενδείξεων ότι τα άκρως αποθαρρυντικά οικονομικά στατιστικά στην Ευρωζώνη περιορίζουν τα στοιχήματα για το μέγεθος και την ταχύτητα των επιτοκιακών αυξήσεων. 

Σε πτώση και οι βρετανικές αποδόσεις από τη στιγμή που η κυβέρνηση της Λιζ Τρας στη Βρετανία υπαναχώρησε στο θέμα των φορολογικών μειώσεων που ταρακούνησε συθέμελα τις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα. Από κοντά και οι αμερικανικές αποδόσεις, οι οποίες σημείωσαν πτώση στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο ήταν η χαμηλότερη σε διάρκεια δυόμισι ετών. Η σταθεροποίηση τόσο της βρετανικής όσο και της αμερικανικής αγοράς κρατικού χρέους τροφοδότησε ακόμη περισσότερο την πτώση των αποδόσεων στην Ευρωζώνη. 

Στη Γερμανία, η απόδοση της 10ετίας περιορίστηκε 22 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Σεπτεμβρίου του 1,89%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την 1η Μαρτίου. Στις ΗΠΑ, το κόστος δανεισμού επίσης στη 10ετία κινήθηκε στο 3,59% με ανάλογη πτώση, ενώ στη Βρετανία στη διετία περιορίστηκε στο 3,97% με πτώση 26 μονάδων βάσης και στη 10ετία στο 3,92%. 

«Υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία ως προς τους συστημικούς κινδύνους και αυτό δημιουργεί ένα κλίμα μεγαλύτερης επιφυλακής από τις κεντρικές τράπεζες. Τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη και κυρίως στη Γερμανία εντείνουν αυτή την επιφυλακτικότητα, αναφέρει ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής της ING. 

Eνδεικτικό του κλίματος το γεγονός ότι ο δείκτης που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρώπη υποχώρησε στο 2,067%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου. «Πιστεύουμε ότι ο Σεπτέμβριος σηματοδότησε την κορύφωση του πληθωρισμού», σημειώνουν αναλυτές της Morgan Stanley.  

Μεγάλη η αποκλιμάκωση και στην ευρωπεριφέρεια, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να περιορίζεται 28 μονάδες βάσης στο 4,23%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τα μέσα Ιουνίου, με το spread ωστόσο έναντι των γερμανικών να περιορίζεται ελαφρώς στις 238 μονάδες βάσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ελληνική αγορά, με την απόδοση του πενταετούς στο 3,92% και του 10ετούς στο 4,87% με το spread στις 287 μονάδες βάσης. 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο όγκος των ομολόγων με αρνητική απόδοση που κάποτε ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς, τείνει πλέον να εξαφανιστεί. Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας συναλλαγών Tradeweb, κρατικά ομόλογα αξίας 260 δισ.ευρώ είχαν αρνητική απόδοση στα τέλη Σεπτεμβρίου, πολύ χαμηλότερα συγκριτικά με τα ομόλογα αξίας 542 δισ.ευρώ στα τέλη Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι τα ομόλογα με αρνητική απόδοση εκπροσωπούν μόλις στο 3,2% της συνολικής αγοράς αξίας περίπου 8 τρισ.ευρώ συγκριτικά με το 7% του Αυγούστου, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο ποσοστό τουλάχιστον από το 2016. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News