Business & Finance Πέμπτη 29/09/2022, 19:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ξανά σε άνοδο οι αποδόσεις – Δεν έπεισε η παρέμβαση της BOE

Ομόλογα: Ξανά σε άνοδο οι αποδόσεις – Δεν έπεισε η παρέμβαση της BOE

Δεν κράτησε για πολύ η χθεσινή αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων σε Ευρωζώνη και Βρετανία, από τη στιγμή που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες των επενδυτών για μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις. 

Σε άνοδο επέστρεψαν και οι αποδόσεις των βρετανικών, μία ημέρα αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) παρενέβη με αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά. Αναλυτές εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητα της κίνησης της βρετανικής κεντρικής τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς, το υπουργείο Οικονοικών θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για να θέσει υπό έλεγχο το χρέος. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,20% οδεύοντας σε άνοδο άνω των 80 μονάδων βάσης στο τρίτο τρίμηνο, στη μεγαλύτερη τριμήνου από τις αρχές του 1990, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Αντίστοιχα, στη βρετανική 10ετία το κόστος δανεισμού αυξήθηκε 12 μονάδες βάσης, στο 4,13%, αφού υποχώρησε 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Τετάρτης. 

«Οι αγορές ηρέμησαν μετά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας. Ωστόσο, η κίνηση αυτή, χωρίς αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης, δεν θα αποτελέσει σημείο καμπής από μόνη της», ανέφερε ο Κρις Άτφιλντ, στρατηγικός αναλυτής της HSBC.

Aυτά ωστόσο που ώθησαν σε άνοδο τις αποδόσεις του ευρώ ήταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, που εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο 25 ετών το Σεπτέμβριο, παρουσιάζοντας διψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωζώνης, γεγονός που αναμένεται να κάνει πολύ πιο επιθετική τη στάση της ΕΚΤ. Οι αγορές προεξοφλούν τώρα δύο επιτοκιακές αυξήσεις των 75 μονάδων βάσης έως τα τέλη του έτους με τον έλεγχο να τον έχουν τα «γεράκια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αναλυτής της HSBC. 

Οι αποδόσεις στα ιταλικά κρατικά ομόλογα παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, από τη στιγμή που πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν βλέπουν να υφίσταται ανάγκη για παρέμβαση και αγορά περισσότερου ιταλικού κρατικού χρέους για να παραμείνει η αγορά σταθερή, μετά τη νίκη του ακροδεξιού κυβερνητικού σχηματισμού.  

Η απόδοση της ιταλικής 10ετίας ενισχύθηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 4,65%, με το spread στις 245 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε οριακά χαμηλότερα στο 4,89%, ενώ στην πενταετία στο 4,09%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News