Business & Finance Δευτέρα 26/09/2022, 22:15
ΑΓΟΡΕΣ

Κίνα: Κοντά σε χαμηλό 14 ετών το γιουάν – Έτοιμη για παρέμβαση η κεντρική τράπεζα

Κίνα: Κοντά σε χαμηλό 14 ετών το γιουάν – Έτοιμη για παρέμβαση η κεντρική τράπεζα

Οι traders προετοιμάζονται για περισσότερα μέτρα από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, καθώς το γιουάν προσεγγίζει το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 14 ετών. 

«Οι παίκτες της αγορές φοβούνται πολύ το σορτάρισμα του γιέν και ιστορικά η κεντρική τράπεζα παρεμβαίνει για να προστατεύσει το γιουάν», ανέφερε αναλυτής της StoneX Group στη Σιγκαπούρη.  

Onshore yuan is sliding toward the weakest level since 2008
 
 

Τα στοιχήματα κατά του γιουάν αποτελούν μία σύνηθη στρατηγική φέτος καθώς το νόμισμα έχει υποχωρήσει 11%. Οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1994, όταν η Κίνα ενοποίησε την αγορά συναλλάγματος, που οδήγησε σε μία υποτίμηση 30% της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας της. Η σημερινή πτώση αντανακλά τη μεγάλη απόκλιση στις νομισματικές Κίνας και ΗΠΑ. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει μειώσει τα επιτόκια για να στηρίξει την οικονομία της που έχει γονατίσει από την πανδημία του κορωνοϊού και την επιβράδυνση στην αγορά στέγης, ενώ η Φέντεραλ Ριζέρβ ακολουθεί επιθετική νομισματική πολιτκή για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό. 

Το γιουάν όμως δεν είναι το μοναδικό νόμισμα που δέχεται πιέσεις από το δολάριο, το οποίο βρίσκεται σε υψηλό 20 ετών. Η βρετανική στερλίνα άγγιξε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη την προηγούμενη εβδομάδα για να στηρίξει το γιέν για πρώτη φορά από το 1998, όταν το νόμισμά της υποχώρησε κάτω από τα 145 ανά δολάριο.  

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει ήδη σηματοδοτήσει τη δυσαρέσκειά της από την πτώση του γιουάν. Σήμερα, επέβαλε μία απαίτηση αποθεμάτων κινδύνου στο 20% στις τράπεζες όταν πωλούν προθεσμιακά συναλλάγματος σε πελάτες, καθιστώντας έτσι πιο ακριβά τα στοιχήματα κατά του γιέν μέσω παραγώγων. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News