Business & Finance Πέμπτη 15/09/2022, 22:30
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Η άνοδος των αποδόσεων τον «έσπρωξε» σε χαμηλό δύο ετών

Χρυσός: Η άνοδος των αποδόσεων τον «έσπρωξε» σε χαμηλό δύο ετών

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020 υποχώρησε η τιμή του χρυσού, δεχόμενη πιέσεις από τις αυξημένες ομολογιακές αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αλλά και το σταθερό δολάριο, καθώς αυξάνονται τα στοιχήματα για νέα μεγάλη επιτοκιακή αύξηση από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο υποχώρησε 1,8% στα 1.665 δολάρια η ουγκιά, αφού όμως προς στιγμή είχε διολισθήσει ακόμη πιο χαμηλά με τις απώλειες να ξεπερνούν το 2%. 

«Ο βασικός παράγοντας που κατηύθυνε σήμερα την αγορά του χρυσού είναι οι αποδόσεις», αναφέρει ο Daniel Pavilonis, στρατηγικός αναλυτής της RJO Futures.

Προς στιγμή μόνο, οι τιμές φάνηκε να μετριάζουν τις απώλειές τους, αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις πωλήσεις λιανικής Αυγούστου στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι σημείωσαν απρόσμενη αύξηση, αλλά και τη μείωση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. 

Οι αγορές έχουν πλήρως προεξοφλήσει μία επιτοκιακή αύξηση τουλάχιστον 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να αποκλείεται και η αύξηση των 100 μονάδων βάσης μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που έδειξε ότι συνεχίστηκε και τον Αύγουστο η ανοδική του πορεία. 

Παρότι ο χρυσός θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε εποχές αβεβαιότητας, οι επιτοκιακές αυξήσεις αυξάνουν το κόστος διακράτησης χρυσού.  

Από τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή αργύρου υποχώρησε 2,5% στα 19,19 δολάρια η ουγκιά. Η πλατίνα υποχώρησε 0,2% στα 904 δολάρια, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε 1,4% στα 2.133 δολάρια. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News