Business & Finance Τρίτη 5/07/2022, 21:33
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Σε πτώση άνω του 2% – Πιέσεις από την άνοδο του δολαρίου

Χρυσός: Σε πτώση άνω του 2% – Πιέσεις από την άνοδο του δολαρίου

Σε πτώση άνω του 2% βρέθηκε σήμερα η τιμή του χρυσού, διολισθαίνοντας πολύ πιο κάτω από τα 1.800 δολάρια, καθώς η απότομη άνοδος του δολαρίου και τα αυξανόμενα επιτόκια έκαμψαν την όρεξη των επενδυτών για το πολύτιμο μέταλλο. 

Η τιμή spot του χρυσού κινήθηκε στα 1.765,22 δολάρια η ουγκιά, αφού νωρίτερα σημείωνε πτώση 2,6%, υποχωρώντας έως τα 1.763 δολάρια, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο στη διάρκεια του 2022. Το δολάριο, το οποίο καθιστά τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό στους διεθνείς αγοραστές, άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 20 ετών, ενδυναμώνοντας τον ρόλο του ως ασφαλούς καταφυγίου για τους επενδυτές που ανησυχούν για πιθανή ύφεση. 

«Υπάρχουν πιο ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις από τον χρυσό στο σημερινό περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων», ανέφερε ο Κρις Γκάφνι της TIAA Bank. O χρυσός προσφέρει μεν αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό, όμως τα υψηλότερα επιτόκια για την τιθάσευση των αυξανόμενων τιμών κάμπτουν την όρεξη για χρυσό, καθώς δεν πληρώνει τόκο. 

«Οι βραχυπρόθεσμες ενδείξεις για τον χρυσό και τον άργυρο είναι bearish, γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι θέσεις short σε χρυσό», εξηγεί ο Τζιμ Γουίκοφ, αναλυτής της Kitco Metals. 

Από τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή αργύρου υποχώρησε 4,1% στα 19,14 δολάρια η ουγκιά, ενώ η πλατίνα διαμορφώθηκε στα 864,23 δολάρια με πτώση 2,4%. Ωστόσο, το παλλάδιο ενισχύθηκε 0,6% στα 1.934 δολάρια. 

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Βλαντιμίρ Ποτάνιν, ο μεγαλύτερος μέτοχος του κορυφαίου παραγωγού παλλάδιου Nornickel ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να ξεκινήσει συζητήσεις με τον παραγωγό αλουμινίου Rusal με σκοπό την πιθανή συγχώνευση, σε μία προσπάθεια να θωρακιστεί από τις κυρώσεις της Δύσης.   
  
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Οι ηγέτες της G7 θα συμφωνήσουν στην απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού

Επενδύσεις: Τα καταφύγια έναντι του πληθωρισμού και των επιτοκίων  

Ελβετία: Εισήγαγε ρωσικό χρυσό για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News