Business & Finance Παρασκευή 13/05/2022, 22:02
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Υποχωρεί για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα – Στο 4% η πτώση

Χρυσός: Υποχωρεί για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα – Στο 4% η πτώση

Απώλειες άνω του 1% κατέγραψε ενδοσυνεδριακά η τιμή του χρυσού, ενώ σε εβδομαδιαία βάση οδεύει σε απώλειες για τέταρτο διαδοχικό πενθήμερο, στον απόηχο του ισχυρού δολαρίου, η ισχύς του οποίου αυτοτροφοδοτείται από τις πιο επιθετικές επιτοκιές αυξήσεις στις ΗΠΑ. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο υποχώρησε 0,7% στα 1.808,89 δολάρια η ουγκιά, αφού νωρίτερα είχε αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδο απο τις 4 Φεβρουαρίου στα 1.798,86 δολάρια η ουγκιά. Σε εβδομαδιαία βάση, υπέστη απώλειες περίπου 4%. 

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε χθες κατά την έγκριση της δεύτερης θητείας του στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ από την αμερικανική Γερουσία, ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού «εμπεριέχει κάποιο πόνο», καθώς ο αντίκτυπος από τις επιτοκιακές αυξήσεις έχει γίνει αισθητός. 

«Η τιμή του χρυσού υποχωρε, καθώς η Fed έχει δεσμευθεί να αυξήσει τα επιτόκια με πιο γρήγορο ρυθμό και το δολάριο παραμένει υπερβολικά ισχυρό», αναφέρει ο Ντέιβιντ Μέγκερ, επικεφαλής του τμήματος συναλλαγών σε μέταλλα της High Ridge Futures. 

O δείκτης δολαρίου κατέγραψε κέρδη για έκτη διαδοχική εβδομάδα, κινούμενος κοντά σε υψηλό 20ετίας. 

Ο χρυσός, παρότι θεωρείται αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις επιτοκιακές αυξήσεις αλλά και στην άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων. Στην πτώση του πολύτιμου μετάλλου οδήγησε και η επιστροφή των επενδυτών στο ρίσκο που συνέβαλε στην ανάκαμψη των μετοχών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρέι ο Τζιμ Γουίκοφ της Kitco. 
 
H τιμή αργύρου ενισχύθηκε 1,6% στα 20,98 δολάρια η ουγκιά, όμως σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε 6%, στη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη Ιανουαρίου. 

Η πλατίνα υποχώρησε 0,8% στα 936,51 δολάρια, ενώ το παλλάδιο ενισχύθηκε 1,5% στα 1.936,83 δολάρια, αφού βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση 8% στη συνεδρίαση της Πέμπτης. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

«Σφαγή» στο bitcoin: 4 στους 10 επενδυτές χάνουν χρήματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News