Business & Finance Δευτέρα 1/08/2022, 19:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πρωταγωνιστής τα ιταλικά ομόλογα – Σημαντική πτώση των αποδόσεων

Ομόλογα: Πρωταγωνιστής τα ιταλικά ομόλογα – Σημαντική πτώση των αποδόσεων

Σημαντική αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης με αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, καθώς το φαβορί για την πρωθυπουργία Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε την Παρασκευή ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., απομακρύνοντας μέρος των ανησυχιών ότι η Ιταλία θα αποστασιοποιηθεί από την υπόλοιπη ένωση. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε 16 μονάδες βάσης, στο 2,99%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Μαίου, με το spread έναντι των γερμανικών στις 220 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Ιουλίου.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 2,90% με το spread στις 218 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 2,34%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ παρέμεινε περιορισμένος στα 51 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ. έγιναν στη 10ετία. 

Πιο μικρή ήταν η πτώση των αποδόσεων στον “πυρήνα”, με αυτή του γερμανικού 10ετούς να υποχωρεί στο 0,78% κατά πέντε μονάδες βάσης, αφού ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη πιο χαμηλά.

Τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα για τις πωλήσεις λιανεμπορίου στη Γερμανία που έδειξαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 1994 ενέτειναν τις ανησυχίες για πιθανή ύφεση με αποτέλεσμα οι επενδυτές να επιλέξουν το ασφαλές ενεργητικό.  

Αναλυτές εκτιμούν ότι και η επαναξιολόγηση των προσδοκιών ως προς τις επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ προσέφερε στήριγμα στις τιμές των ιταλικών κρατικών ομολόγων. «Υπάρχουν δύο κατευθυντήριες δυνάμεις. Από τη μία είναι η ιταλική πολιτική και η άλλη η επαναξιολόγηση των επιτοκιακών αυξήσεων από την ΕΚΤ», αναφέρει o Άρνι Πετίμεζας της AFS Insights. 

Τraders δίδουν μία πιθανότητα 50% για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, με το «παράθυρο» για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις να κλείνει λόγω της έντονης αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας. 
 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News