Business & Finance Παρασκευή 29/07/2022, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Άπότομη άνοδος των αποδόσεων στη συνεδρίαση – Στο μήνα υποχώρησαν 50 μβ

Ομόλογα: Άπότομη άνοδος των αποδόσεων στη συνεδρίαση – Στο μήνα υποχώρησαν 50 μβ

Σε απότομη άνοδο επέστρεψαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό τον Ιούλιο, συνεχίζοντας να ασκεί πιέσεις στην ΕΚΤ για περαιτέρω μεγάλη επιτοκιακή αύξηση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,9% τον Ιούλιο από 8,6% του Ιουνίου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Παρ΄όλα αυτά, οι ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας μετριάστηκαν σημαντικά μετά τη δημοσιοποίηση επίσης των στοιχείων της Eurostat που έδειξαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. 
   
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αποδόσεις των 10ετων στον «πυρήνα» του ευρώ ενισχύθηκαν από έξι έως εννέα μονάδες βάσης, ενώ στις χώρες της ευρωπεριφέρειας, μεταξύ των οποίων Ισπανία και Ελλάδα, αυξήθηκαν σε μικρότερο βαθμό. Το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία έφθασε στο 0,92%. 

Εξαίρεση η Ιταλία, όπου η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε 10 μονάδες βάσης, στο 3,15%, από τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν ταχύτερη του αναμενομένου αύξηση στο δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Ιουλίου. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε ελαφρώς στο 2,97%, παραμένοντας ωστόσο κάτω από το 3%, με το spread στις 217 μονάδες βάσης. Στην πενταετία κλιμακώθηκε στο 2,42%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος διαμορφούμενος στα 135 εκατ.ευρώ. 

Παρά τη σημερινή άνοδο των αποδόσεων, σε μηνιαία βάση παρουσίασαν μεγάλη αποκλιμάκωση. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε περίπου 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2011, καθώς καθ΄όλη τη διάρκεια του μηνός επικρατούσαν έντονες ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Κατά 50 μονάδες βάσης αποκλιμακώθηκαν και οι αποδόσεις στη γαλλική και ολλανδική 10ετία, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2012. 

Μάλιστα, ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Αντουάν Μπουβέ, δεν αποκλείει η απόδοση του γερμανικού 10ετούς να δοκιμάσει το επίπεδο του 0,50% στη διάρκεια του Αυγούστου. 

moneyreview.gr 

 

   
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News