Business & Finance Πέμπτη 28/07/2022, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σημαντική πτώση των αποδόσεων – Στο 2,92% στην ελληνική 10ετία

Ομόλογα: Σημαντική πτώση των αποδόσεων – Στο 2,92% στην ελληνική 10ετία

Σημαντική πτώση σημείωσαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, εν μέσω ανησυχιών για τις οικονομικές προοπτικές, μετά τα στοιχεία στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία εισήλθε σε τεχνητή ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο. Η συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ επισκίασε την απρόσμενη αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία τον Ιούλιο.

Νωρίτερα, τα στοιχεία στη Γερμανία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν στο 8,5% αυτό το μήνα συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μετά το 8,2% του Ιουνίου. 

Η απόδοση του διετούς γερμανικού υποχώρησε 15 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαίου, ενώ στο 10ετές αποκλιμακώθηκε 10 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Απριλίου. Στον ίδιο ρυθμό κινήθηκε και η ευρωπεριφέρεια, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να παίρνει μία “ανάσα” στο 3,23%.

Ωστόσο, το spread παραμένει “τεντωμένο” αγγίζοντας στην αρχή της συνεδρίασης τις 257 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020, για να “μαζέψει” εν συνεχεία στις 244 μονάδες βάσης. Στις 257 μονάδες βάσης, το spread ξεπερνά το επίπεδο που ανάγκασε την ΕΚΤ να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση στις αρχές Ιουνίου για να συζητήσει την απότομη άνοδο του κόστους δανεισμού. 

«Οι επενδυτές παραμένουν ιδιαίτερα συγκρατημένοι, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Σεπτέμβριο θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Και οι αγορές θέλουν προβλέψιμες κυβερνήσεις καθώς και κυβερνήσεις που παίζουν με τους κανόνες της Ε.Ε.», αναφέρει ο Ντάνιελ Λένζ, στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε και πάλι κάτω από το φράγμα του 3%, στο 2,92% με το spread στις 216 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού αποκλιμακώθηκε στο 2,34%.  

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News