Business & Finance Τετάρτη 27/07/2022, 19:29
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Νέο άλμα για τις αποδόσεις των ιταλικών – Χτύπημα από τον S&P Global

Ομόλογα: Νέο άλμα για τις αποδόσεις των ιταλικών – Χτύπημα από τον S&P Global

Nέο ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων στη σημερινή συνεδρίαση, από τη στιγμή που ο οίκος S&P Global υποβάθμισε το outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας σε σταθερό από θετικό, επικαλούμενος τις ανησυχίες ότι η πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να επιβραδύνει κάποιες βασικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο οίκος υποδηλώνει με την κίνησή του πόσο ευάλωτα είναι τα ιταλικά κρατικά ομόλογα σε μία νέα πολιτική κρίση την ώρα που αυξάνονται τα επιτόκια και το κόστος ενέργειας. Ο S&P διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας στο ΒΒΒ, που είναι μία μόλις βαθμίδα πάνω από την κατηγορία junk (υψηλού ρίσκου). Η κατάρρευση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι την προηγούμενη εβδομάδα και η προοπτική πρόωρων εκλογών επέφεραν καίριο πλήγμα στα ιταλικά κρατικά ομόλογα την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς σημείωσε άλμα 12 μονάδων βάσης, στο 3,47%, με αποτέλεσμα το spread να διευρυνθεί στις 252 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου, οπότε η ΕΚΤ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για να αξιολογήσει την κατάσταση στην αγορά κρατικών ομολόγων και την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου εργαλείου αντιμετώπισης κρίσεων.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος ήταν πιο περιορισμένος στις υπόλοιπες αγορές του ευρωπαϊκού Νότου και συγκρατήθηκε από τις ανησυχίες για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης και παρουσίασε νέο εργαλείο για τη συγκράτηση της ανόδου των αποδόσεων στις αγορές κρατικού χρέους, το οποίο όμως, σύμφωνα με αναλυτές, η ΕΚΤ δεν θα σπεύσει να χρησιμοποιήσει. «Το κατώφλι που θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε παρέμβαση φαίνεται να είναι αρκετά υψηλό», αναφέρει αναλυτής της Nordea. «Η κατεύθυνση για τα spreads αναμένεται να είναι ανοδική, όμως εξισορροπητικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι οι προσδοκίες για τις επιτοκιακές αυξήσεις αρχίζουν να γίνονται πιο συγκρατημένες», σημειώνει ο ίδιος αναλυτής.  

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς επέστρεψε στην περιοχή του 3% με το spread στις 205 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία ενισχύθηκε στο 2,43%.

Στον “πυρήνα”, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς, καθώς οι επενδυτές “ψήφισαν ασφάλεια”, διαμορφούμενη στο 0,94%. 

 

moneyreview.gr 
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News