Business & Finance Παρασκευή 22/07/2022, 20:06
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε ελεύθερη πτώση οι αποδόσεις – Φόβοι για ύφεση

Ομόλογα: Σε ελεύθερη πτώση οι αποδόσεις – Φόβοι για ύφεση

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2005 σημείωσαν στη σημερινή συνεδρίαση οι αποδόσεις των διετών γερμανικών κρατικών ομολόγων, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρουσίασε απότομη συρρίκνωση αυτό το μήνα, προκαλώντας ανησυχίες για ύφεση και περιορίζοντας τις προσδοκίες για τις περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. 

Η μεταποιητική δραστηριότητα διολίσθησε σε ύφεση, ενώ ο κλάδος υπηρεσιών παρουσίασε στασιμότητα, με τον πληθωρισμό να αναγκάζει τους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους, σύμφωνα με το δείκτη S&P Global. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η απόδοση του διετούς γερμανικού, που είναι και πιο ευαίσθητη στις επιτοκιακές αυξήσεις, υποχώρησε στο χαμηλό του 0,35%, με πτώση 26 μονάδων βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια αποκλιμάκωση από τον Ιούνιο του 2005, καθώς οι αγορά περιορίζουν τα στοιχήματά τους για τις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Οι traders προεξοφλούν τώρα επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 105 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ έως το Δεκέμβριο, χαμηλότερα από τις 120 μονάδες βάσης που περίμεναν πριν ανακοινωθούν τα στοιχεία για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε κάτω από το 1% για πρώτη φορά από τις 30 Μαίου, με πτώση περίπου 20 μονάδων βάσης.  

«Τα περιθώρια για γενναίες επιτοκιακές αυξήσεις αρχίσουν να στενεύουν. Δεν πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αυξάνει τα επιτόκια μετά το τέλος του 2022 ή στο πρώτο εξάμηνο το 2023, με δεδομένη την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία», αναφέρει ο Viraj Patel, στρατηγικός αναλυτής της Vanda Research. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση της ελληνικής 10ετίας περιορίστηκε στο 3,25% με το spread στις 228 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού υποχώρησε στο 2,58%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένος στα 263 εκατ.ευρώ. 

Η κίνηση στην Ιταλία ήταν πιο συγκρατημένη, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα, τη στιγμή που η ανακοίνωση του νέου εργαλείου ΤΡΙ της ΕΚΤ δεν φαίνεται να ικανοποίησε τις αγορές. Το spread του 10ετούς ιταλικού έναντι του αντίστοιχου γερμανικού περιορίστηκε στις 238 μονάδες βάσης από τις 247 που άνοιξε προς στιγμή στην αρχή της συνεδρίασης. 
  
moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Ψύχραιμη αντίδραση στην αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ – Πιέσεις σε ελληνικά και ιταλικά ομόλογα 

Reuters: Γιατί η Ιταλία είναι πιο ευάλωτη από τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News