Business & Finance Δευτέρα 25/07/2022, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πρωταγωνιστής τα ελληνικά ομόλογα – Στο 3,07% η απόδοση του 10ετούς

Ομόλογα: Πρωταγωνιστής τα ελληνικά ομόλογα – Στο 3,07% η απόδοση του 10ετούς

Την καλύτερη επίδοση παρουσίασαν σήμερα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ειδικά συγκριτικά με την Ιταλία, παρά τις επιθετικές δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, που επιβεβαιώνουν ουσιαστικά τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο του 2%. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξάνει τα επιτόκια όσο χρειαστεί για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, σημειώνοντας ότι η απόφαση για τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα εξαρτηθεί από τα στατιστικά στοιχεία. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο 3,07% με τη βελτίωση να αποτυπώνεται κυρίως στο spread που περιορίστηκε στις 205 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, η απόδοση μάζεψε στο 2,39%, ενώ αυξημένος ήταν και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που διαμορφώθηκε στα 122 εκατ.ευρώ. 

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 3,39%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να παραμένει στις 237 μονάδες βάσης, αν και χαμηλότερα από τα επίπεδα της Παρασκευής οπότε ενδοσυνεδριακά έφθασε έως τις 247 μονάδες βάσης. 

Στον «πυρήνα», οι αποδόσεις ήταν πιο συγκρατημένες, στη γερμανική 10ετία αυξήθηκε μόλις δύο μονάδες βάσης στο 1,05%, αφού την Παρασκευή σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Μάρτιο. Στη διετία, η απόδοση αυξήθηκε λίγο περισσότερο, στο 0,42%, αφού και αυτή αποκλιμακώθηκε την Παρασκευή 26 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2005.   

«Είχαμε κάποια επιθετικά σχόλια, όμως το γεγονός ότι δεν αλλάζουν τις θέσεις της αγοράς υποδηλώνουν ότι η αγορά αγνόησε τις νέες δηλώσεις και εστιάζει κυρίως στα στατιστικά σε ΗΠΑ και Ευρώπη», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Αντουάν Μπουβέ. 

Τα τελευταία στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Ifo έδειξαν ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώθηκε περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο, με τον οικονομολόγο Klaus Wohlrabe να δηλώνει ότι η ύφεση είναι προ των πυλών στη Γερμανία.  

«Με τη ρητορική της ΕΚΤ να κλίνει προς το δόγμα αντιμετώπισης του πληθωρισμού και όχι τόσο στην επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος, η υψηλή μεταβλητότητα θα παραμείνει», προειδοποιούν αναλυτές της UniCredit. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News