Business & Finance Δευτέρα 18/04/2022, 14:57
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Σε υψηλό πέντε εβδομάδων με τις αποδόσεις των ομολόγων σε άνοδο 

Χρυσός: Σε υψηλό πέντε εβδομάδων με τις αποδόσεις των ομολόγων σε άνοδο 

Κέρδη καταγράφει σήμερα Δευτέρα η τιμή του χρυσού φθάνοντας σε υψηλό πέντε εβδομάδων, καθώς στις ανησυχίες των επενδυτών από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό, ήρθε να προστεθεί ο προβληματισμός για την κινεζική οικονομία, η οποία τον Μάρτιο παρουσίασε σημάδια επιβράδυνσης. Με τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να ακολουθούν ξανά την ανιούσα, οι επενδυτές επιστρέφουν στο πολύτιμο μέταλλο, επιλέγοντας την ασφάλεια που παρέχει σε περιόδους που υπάρχουν εντάσεις. 

Περί τις 15:00 ώρα Ελλάδος, η τιμή σποτ του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,88%, στα 1.991,60 δολάρια η ουγκιά, έχοντας αναρριχηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας έως τα 1.995 δολάρια το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Μαρτίου.

«Το ανοδικό μομέντουμ του χρυσού θα συνεχισθεί όσο οι αγορές τροφοδοτούνται από μια σταθερή αλληλουχία αρνητικών ειδήσεων, οι οποίες σκιαγραφούν ένα δυσοίωνο περίγραμμα για τις παγκόσμιες προοπτικές», επισημαίνει ο Χαν Ταν, επικεφαλής αναλυτής για τις αγορές στην Exinity. 

Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης και ο πληθωρισμός έχει επισκιάσει τα πάντα, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα, λέγοντας ότι η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, την πρόκληση δηλαδή ύφεσης. 

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κινούνται και σήμερα ανοδικά, με αυτή του δεκαετούς τίτλου να αναρριχάται εκ νέου σε υψηλό από τον Δεκέμβριο του 2018, στο 2,83%. 

Την ίδια ώρα, τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η κινεζική οικονομία ανέβασε ταχύτητα μεν κατά το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, ωστόσο τον Μάρτιο επιβραδύνθηκε, καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό επέφεραν πλήγμα στην κατανάλωση, στην αγορά ακινήτων και στις εξαγωγές. 

«Από τεχνικής πλευρά, η τιμή σποτ του χρυσού ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια αμυδρά αντίσταση σε περίπτωση που ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια η ουγκιά. Ωστόσο, η ικανότητά του να διατηρηθεί άνω της ζώνης αυτής μπορεί να μην διατηρηθεί όταν οι πραγματικές αποδόσεις περάσουν σε θετικό έδαφος», συμπληρώνει ο Ταν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News