Business & Finance Σάββατο 24/07/2021, 22:45
ΑΓΟΡΕΣ

Kινεζικές τεχνολογικές: Από τη Νέα Υόρκη στο Χονγκ Κονγκ για IPOs;

Kινεζικές τεχνολογικές: Από τη Νέα Υόρκη στο Χονγκ Κονγκ για IPOs;

Μεγάλο πλήγμα για τη Wall Street αλλά και για τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες συνιστούν οι νέοι κανονισμοί του Πεκίνου για την κυβερνοασφάλεια που βάζουν φρένο στις άκρως κερδοφόρες αρχικές δημόσιες εγγραφές των κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 

Υπολογίζεται ότι 20 κινεζικές επιχειρήσεις αποκάλυψαν τα σχέδιά τους να αντλήσουν 1,4 δισ.δολάρια από δημόσιες εγγραφές στη Νέα Υόρκη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Ομως, αυτό συνέβαινε πριν από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το Πεκίνο και την έρευνα που διέταξαν οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές στην Didi Chuxing, λίγες μόλις ημέρες αφότου η εταιρεία στον χώρο υπηρεσιών διαμοίρασης μετακινήσεων πραγματοποίησε την IPO της στη Νέα Υόρκη ύψους 4,4 δισ.δολαρίων. Η είδηση της έρευνας οδήγησε τη μετοχή της Didi σε πτώση 20% από την τιμολόγηση της αρχικής δημόσιας εγγραφής της. 

Η παρέμβαση αυτή των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών θέτει υπό απειλή τις αρχικές δημόσιες εγγραφές κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών στις ΗΠΑ. Η παροχή συμβουλών και η αναδοχή για τις κινεζικές IPOs αποτελούσε μία ιδιαίτερα κερδοφόρο δραστηριότητα για τράπεζες όπως Goldman Sachs και Morgan Stanley, καθώς τους απέφερε έσοδα από προμήθειες της τάξης των 460 εκατ. δολαρίων στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου. 

Τώρα, οι κινεζικές τεχνολογικές στρέφουν το βλέμμα τους στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ως εναλλακτική λύση, αν και εκεί υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί για εισαγωγή στο χρηματιστήριο, όπως το ισχύον κατώτατο επίπεδο κερδοφορίας, που σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις της Κίνας θα δυσκολευθουν να κάνουν δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ, όπως προειδοποιούν αναλυτές. 

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, 34 κινεζικές επιχειρήσεις άντλησαν 12,4 δισ.δολάρια από IPOs στη Νέα Υόρκη, ποσό ρεκόρ και από πλευράς αριθμού αρχικών δημόσιων εγγραφών και από πλευράς κεφαλαίων που αντλήθηκαν. Επίσης, κινεζικές μετοχές αξίας άνω των 2 τρισ.δολαρίων διαπραγματεύονται ήδη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News