Business & Finance Παρασκευή 1/04/2022, 20:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Επιστροφή σε άνοδο οι αποδόσεις – «Συγκρατήθηκαν» οι ελληνικές

Ομόλογα: Επιστροφή σε άνοδο οι αποδόσεις – «Συγκρατήθηκαν» οι ελληνικές

Σε άνοδο γύρισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, μετά την απότομη αποκλιμάκωση της Πέμπτης, εν μέσω προσδοκιών για περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού και επιτοκιακές αυξήσεις στην Ευρωζώνη. 

Κάποιοι αναλυτές ωστόσο δεν βλέπουν περαιτέρω άνοδο για τις αποδόσεις των γερμανικών 10ετών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς οι κίνδυνοι για επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία θα αντισταθμίσουν τη δέσμευση της ΕΚΤ να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 0,581%, αφού υποχώρησε 11 μονάδες βάσης στην χθεσινή συνεδρίαση. Το Μάρτιο, σημείωσε άνοδο 39 μονάδων βάσης, στη μεγαλύτερη από το 2009.

«Πιστεύουμε ότι η απόδοση του 10ετους έχει φθάσει στο απόγειό της, κοντά στο 0,75%, γι΄αυτό και εκτιμούμε ότι θα κινηθεί ανάμεσα στο 0,50% και 0,60% για κάποιο διάστημα», αναφέρει ο Γιάνικ Λόπεζ της OFI Asset Management. 

Στη γαλλική αγορά, οι ομολογιακές αποδόσεις έχουν προεξοφλήσει μία νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις εκλογές της 10ης Απριλίου, γεγονός που αποτυπώνεται στη συρρίκνωση του spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών, στις 46 μονάδες βάσης.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε περίπου οκτώ μονάδες βάσης στο 2,119%, με το spread να διευρύνεται στις 155 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,67% με το spread στις 207 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 1,57%, με οριακές μεταβολές. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 64 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων μόλις 8 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Ωστόσο, αναλυτές της UniCredit σημειώνουν ότι ο κίνδυνος σημαντικής επιδείνωσης της οικονομίας στο άμεσο μέλλον είναι σχετικά μικρός, συνεπώς μειώνεται η πιθανότητα μίας σταθερής αποκλιμάκωσης στις ομολογιακές αποδόσεις. 

 

moneyreview.gr
 

  

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News