Business & Finance Τρίτη 22/03/2022, 19:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ε.Ε.: Νέα έξοδος με 10ετές και και 15ετές ομόλογο – Άντλησε περί τα 12 δισ.ευρώ

Ε.Ε.: Νέα έξοδος με 10ετές και και 15ετές ομόλογο – Άντλησε περί τα 12 δισ.ευρώ

Το ποσό των 12 δισ.ευρώ άντλησε χθες η Ε.Ε. από την έκδοση δύο νέων ομολόγων, με τους επενδυτές να βρίσκονται στην αναμονή, διερωτώμενοι εάν τελικά θα ακολουθήσουν και άλλες κοινές εκδόσεις χρέους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Η Ε.Ε. «είδε» τη ζήτηση να εκτοξεύεται στα 59 δισ.ευρώ για το νέο 10ετές που εκδόθηκε για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε ένας εκ των διαχειριστών. Από την έκδοση αντλήθηκαν 10 δισ.ευρώ. Παρότι πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο ζήτησης από τότε που η Ε.Ε. άρχισε να εκδίδει ομόλογα για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης πέρυσι το καλοκαίρι, το ποσό που αντλήθηκε είναι υψηλότερο από τα 8 δισ.ευρώ που είχε αρχικά προβλεφθεί, σύμφωνα με το Reuters. 

Στο 15ετές, που έχει ως στόχο να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα SURE κατά της ανεργίας – το πρώτο κοινά χρηματοδοτούμενο ταμείο που συστήθηκε στην αρχή της πανδημίας – η ζήτηση διαμορφώθηκε στα 35 δισ.ευρώ. Η νέα έξοδος της Ε.Ε. στις αγορές είναι επίσης η πρώτη από τις αρχές Μαρτίου, όταν έγινε λόγος για νέες κοινές εκδόσεις ομολόγων για την χρηματοδότηση των τεράστιων αναγκών στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Η Γαλλία πρωτοστατεί στις προσπάθειες για νέες εκδόσεις κοινού χρέους, ενώ από την άλλη η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες του Βορρά αντιτίθενται στην ιδέα. Ο Επιτροπος της Ε.Ε. για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε σήμερα ότι η πραγματική συζήτηση για νέο κοινό δανεισμό θα αρχίσει μετά από λίγες εβδομάδες, αφού η Ε.Ε. έχει μία πιο σαφή εικόνα για τον αντίκτυπο απο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Γενς Πήτερ Σόρενσεν, αναλυτής της Danske Bank, σημείωσε ότι το ομόλογο του SURE, που συγκαταλέγεται στην κατηγορία των κοινωνικών ομολογων, προσείλκυσε πολύ μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με την προσφορά. Σύμφωνα επίσης με τις διαχειρίστριες τράπεζες, η απόδοση του 10ετους κυμαίνεται στο 1,020% και του 15ετούς στο 1,125%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News