Business & Finance Τρίτη 22/03/2022, 18:43
ΑΓΟΡΕΣ

Καμπανάκι ΕΚΤ: Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν crypto για να αποφύγουν τις κυρώσεις

Καμπανάκι ΕΚΤ: Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν crypto για να αποφύγουν τις κυρώσεις

Για ενδείξεις ότι κάποιοι Ρώσοι προσπαθούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις, μετατρέποντας τα ρούβλια τους σε κρυπτονομίσματα, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ίδια ανέφερε ότι οι μετατροπές ρουβλιού σε κρυπτονομίσματα είναι στα υψηλότερα επίπεδα από το 2021, δηλώνοντας σίγουρη ότι έτσι παρακάμπτονται οι κυρώσεις που έχουν εφαρμόσει πολλές χώρες κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Μάλιστα, η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει τις εταιρείες αυτού του κλάδου να μη γίνουν «συνένοχοι» σε αυτό το έγκλημα.

«Έχουμε λάβει μέτρα για να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους όσοι ανταλλάσσουν, συναλλάσσονται, προσφέρουν υπηρεσίες σε σχέση με κρυπτονομίσματα ότι είναι συνεργοί στην παράκαμψη των κυρώσεων», δήλωσε η Λαγκάρντ σε διαδικτυακή εκδήλωση.

Παρομοίως, το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, προειδοποίησε ότι τα crypto αποτελούν μια «τρύπα» στην καρδιά του τραπεζικού συστήματος.

«Ο κίνδυνος κακής χρήσης των crypto για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι μια σημαντική υπενθύμιση του γεγονότος ότι οι αγορές αυτές θα πρέπει να συμμορφώνονται με πρότυπα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπήρξαν φόβοι ότι μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων οι πλούσιοι Ρώσοι θα χρησιμοποιούσαν τα κρυπτονομίσματα για να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Ωστόσο, ειδικοί στον τομέα ανέφεραν ότι δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο, καθώς η αγορά των crypto ειναι πολύ μικρή για να επιτρέψει στους Ρώσους να αποφύγουν σε μεγάλο βαθμό τις κυρώσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Ρώσοι ρευστοποιούν cryptos στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Coinbase: Μπλόκο σε 25.000 ρωσικά πορτοφόλια crypto

Ρωσία: «Σανίδα σωτηρίας» από τις πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων (;)

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News